Учени предупреждават за „вихър на смъртта“, който може да възникне в Балтийско море

48

Ужасен „вихър на смъртта“ може да възникне в Балтийско море в резултат на действието на химическо оръжие, произведено в Хитлерова Германия.

Предупреждението на биолозите е разкрито от DailyStar, цитирани от Блиц.

Става дума за тайнствени зелени вихрушки.

По време на Втората световна война нацистите се готвeли да използват голям брой токсични химикали срещу съветската армия. Така и не се случило. В крайна сметка СССР и Великобритания погребали 65 тона иприт на морското дъно. Сега учените предполагат, че съдовете за съхранение са станали негодни и отровната субстанция е попаднала във водата. Първите случаи на отравяне на рибарите са забелязани още през 50-те години.

В рибарска мрежи започнали да попадат кутии, контейнери, бомби с германски надписи и символи. Рибарят получил отравяне и химически изгаряния. През последните години са записани 360 случая, когато рибари от различни страни са страдали от химическо оръжие, погребано в морето преди шест десетилетия. Скандинавските лекари са изключително загрижени и все повече говорят за повишената честота на рак и генетични заболявания в техните страни. Например, една от най-екологичните страни в света, Швеция, се качи на върха на честотата на раковите заболявания.

Днес в Балтийско море има толкова много оръжия, че животът на крайбрежните държави може да се унищожи 6 пъти. Първият етап от химическата атака е смъртта на цялата флора и фауна в морето и на брега. Вторият етап е навлизането на газове в атмосферните маси и реална химическа опасност за страните от Европа и Русия до Урал.

Химическите оръжия на Хитлер могат да се разпространят в Средиземно море, Северна Африка, Близкия изток и Северна Америка – на запад. Въздействието на тези оръжия може да се сравни с мащабна химическа война. И тук са първите прояви – тайнствените зелени вихрушки. Някои учени обаче предполагат, че това не са химикали, а бактерии, въпреки че те могат да бъдат опасни за хората и животните. Учените трябва да разберат какво се е случило.