Слагат камери и колани за пътниците в обществения превоз

90

Снимка: btvnovinite.bg

Всички превозни средства, които осъществяват обществен превоз – автобуси и микробуси ще трябва да се сдобият с камери.

Такива промени в наредбите предвижда правителството, за да намали жертвите на пътя, предаде Монитор.

Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски след спешната среща с премиера Бойко Борисов в МС.

По думите му тези „видеорегистратори” ще правят записи в реално време на цялата пътна обстановка извън автобусите и ще са своеобразна черна кутия, която при нужда или инцидент може да се ползва от МВР. Тези мерки ще влязат в сила до няколко месеца, увери Московски.

Другото изискване, което ще се въведе е всички такива превозни средства да имат колани, които трябва да са по съвременни стандарти.
Ще има изискване за съвременни системи за сигурност.

Обмисля се как един шофьор със заболяване също да се отбелязва в системата. Московски заяви, че има водачи с опит, които обаче са претърпели заболяване и то може да е оказало влияние върху тяхното състояние и възприятия. Това обаче не се отчита в системите на автомобилна администрация. За целта тепърва ще се прави работна група, в която да влязат здравни и медицински експерти, които да кажат как да стана това, така че тези шофьори да бъдат по-стриктно наблюдавани.

До седмица ще бъдат внесени и законови промени за регистрационен режим на автосервизи и автоморги.
Вътрешният министър Валентин Радев пък обясни, че МВР ще направи предписания за всички опасни участъци за допълнителни мерки – допълнителни знаци или маркировка или ако се налага препроектиране на пътищата.

Главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че от днес има нови разпореждания. Занапред при тежко нарушение – неправилно изпреварване, навлизане в насрещното или превишена скорост, всеки водач ще бъде изваден от потока и ще се ескортира до най-близкото РПУ. Там ще му бъдат написани съответните глоби.
Целта на всичко това е засилване на натиска срещу шофьорите нарушители, увери Радев.

Пътят между София и Варна в отсечката около Ловеч е основно ремонтирана през 2015 г, увери регионалният министър Николай Нанков. В него са вложени над 500 000 лева за маркировка, знаци и разчистване на храстите. Трафикът на пътя пък е скочил със 70 %. Той не се нуждае от подобряване, в изключение часта от спускането от магистрала „Хемус” в района на Ябланица. Именно там ще се сложи и т.нар. шумяща маркировка.

Нанков заяви, че трябва да се работа с бързи темпове за завършването на магистрала „Хемус”. В конкретния участък строителството на магистралата ще започне края на 2018 – началото на 2019 г.