Още една голяма победа за страната. Българин е световен шампион по MMA

41

Снимка: Фейсбук

Още един наш спортист донесе голяма победа за цяла България. След постиженията на Григор Димитров и Тервел Пулев, страната ни прослави варненецът Делян Георгиев.

Делян е новият световен шампион по ММА за аматьори в категория „65.8 кг („перо“) на провелия се през тази седмица Мондиал по ММА за аматьори за мъже и жени на IMMAF в Манама, Бахрейн. Това съобщиха на фейсбук страницата от клуб „Десант“, в който играе Делян.

В първия състезателен ден, който беше в понеделник, Делян отстрани представителя на Великобритания Джерар Кор с единодушно съдийско решение. Втората си победа, Делян извоюва на осминафиналите на Световното първенство по ММА с нокаут в първи рунд срещу представителя на Нова Зеландия Кларк Джарет. На четвъртфинал в категория „65.8 кг“, Делян победи канадеца Али Уасук. В полуфиналните сблъсъци в много труден двубой състезателят на Десант се наложи над един от фаворитите за титлата и медалист от миналогодишното световно първенство Дейвид Евънс от Сащ с единодушно решение.

Снимка: Фейсбук

В събота Делян се изправи в последна битка за голямата награда. В битка за златото, Делян се изправи срещу финландеца Джоел Аролайнен. Досега Аролайнен спираше всички свои противници, с изключение на един, до финала. В тежък и много равностоен двубой победител с 2 на 1 съдийски гласа стана нашият боец. Победата му е още по-голяма, имайки предвид факта, че Делян се би на финала със съмнения за счупен палец на дясната ръка след полуфиналния му сблъсък с Евънс.

Освен Делян, България има още един световен шампион. Това са Атанас Свисов, който взе златото в категория над 120 килограма.

Снимка: Фейсбук

IMMAF е водещата световна организация по ММА в света, а това бе най-силното първенство изобщо досега организирано в света. В нея се включиха над 250 състезатели, разделени в 13 категории от 51 държава взеха участие, а 5 от категориите, включително и тази на Делян, бяха запълнени на лимита от 32 състезатели, което изискваше състезател да изиграе 5 двубоя за медал.