На 19-ти ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

30

Снимка: Pixabay

Днес отбелязваме Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

На 19 ноември за поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Този ден е определен с решение на Главната асамблея на Организацията на обединените нации, съобщиха от пресслужбата на МВР за Нова Вест.

Всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия загиват или остават с тежки травми хиляди хора. Голяма част от тези катастрофи е можело да бъдат предотвратени. За жалост грешките и нарушенията на участниците в движението са довели до смърт.

МВР отбелязва Световния ден като напомня на водачите да бъдат по-отговорни, толерантни и с повишено внимание, когато са на пътя.

Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Нужно и важно е всички да намерим начин проблемите на безопасността по пътищата да имат място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите и организациите.

Нека на този ден споменем загиналите, изкажем съболезнования на техните семейства и призовем живите да пазят живота и здравето при движение по пътищата.

Св. Синод на БПЦ публикува своето обръщение във връзка със световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В третата неделя на ноември, когато светът си спомня за многобройните жертви, които даваме в пътно-транспортните инциденти, се обръщаме към вас с архипастирско послание за мир и утеха в душите и сърцата, за вяра и упование в Бога, за уважение към чуждия и нашия живот. Животът е велик Божи дар и благословение за всеки от нас, и не трябва да бъде отнеман с лекотата, на която, уви, сме свидетели всеки ден.

Ценността на живота няма аналог в цялата йерархия на човешките ценности – животът на всеки от нас и на цялото творение е плод на безпределната Божия любов, поради която Бог сътвори света и поради която проводи в Него Своя Син, за да ни изкупи и спаси от робството на греха, смъртта и тлението. Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого.

Ето защо, в този ден – като си спомняме молитвено за всички жертви на тази необявена, но всекидневно водена война по нашите пътища, – призоваваме всички вас към разумно и отговорно отнасяне към безценния дар на живота, към мъдрост и благоразумие – така щото с Божията помощ и с нашите общи усилия тази война да се прекрати и да можем да живеем в мир със себе си и с нашите ближни, да се радваме на живота, възраствайки в истините и в добродетелите на християнската ни вяра и давайки пример на останалите за мъдро и благоразумно поведение и отношение към ценността на свише дарувания ни Божи дар.

Божията любов и Неговата велика милост и щедрост да бъдат с всички нас!