Учени: Открихме планета с размерите на Земята с условия за живот

57

Снимка: nauka.offnews.bg

Ross 128 b – нов космически обект се придвижва към Слънчевата система.

Изводите на учените са публикувани в списание „Астрономия и астрофизика“, съобщи Европейската космическа обсерватория.

Засега това е втората най-близка до Земята екзопланета, след Proxima b, която се намира на 4.2 светлинни години от нас. Марак разстоянието до нея да е по-близко, условията за възникване и развитие на живот на Proxima b са по-малко благоприятни от тези на Ross 128 b, съобщава fakti.bg

Новооткритата планета обаче, се придвижва към Слънчевата система и се смята, че ще „изпревари“ най-близкия ни съсед след има-няма 79 000 години, което е като кратък миг за космическите процеси, се отбелязва в съобщението на Европейската космическа обсерватория.

Ross 128 b се върти около своята звезда на разстояние около 20 пъти по-близо, отколкото е разстоянието, на което Земята обикаля около Слънцето. Въпросната звезда обаче, е много по-малка – червено джудже – и заради това планетата получава 1.38 пъти повече слънчева радиация, отколкото достига до Земята.

Според хипотезите на учените, температурата на повърхността на тази благоприятна за живот планета ще е близка до тази на Земята. Новооткритата планета обикаля около звездата си за 9.9 дни, а евентуалната температура може да варира от – 60 до 20 градуса – условия, които се смятат за приемливи.

Сега предстои изследване на атмосферата, за да се установи каква е вероятността на нея да се появи живот. Намирането на обекти, годни за живот, извън Слънчевата система, е трудно начинание – повечето от 3500-те познати до сега екзопланети имат сходни характеристики с Юпитер, а не със Земята.