Пореден случай на Интернет измамник

27

Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С., извършил измами в социалните мрежи, представяйки се за красиво момиче

Районна прокуратура – Бургас задържа за 72 часа Милен С. на 38 год. от гр. Бургас. Той е обвинен за това, че в периода 01.12.2016 г. до 06.06.2017 г. в Бургас се е представил за лице от женски пол, с профилно име Мария Василева, в социална мрежа, с цел да набави на себе си имотна облага. Той е заблудил различни лица, че се намира в Гърция, където живее и работи с майка си и желае да се прибере в България, но не разполага с пари за билет. Също така е заявил, че телефонът му е бил повреден, като по този начин ги е мотивирал да извършат парични преводи по банкова сметка.Сумата от тази измамата възлиза на 1282 лева. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Бургас за Нова Вест.

Подробности по случая пред медиите разкриха днес Административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-н Любомир Петров, Заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов.
Г-н Петров съобщи, че повдигнатото обвинение на Мартин С. е работно. Съществуват доказателства, че обвиняемият извършва измами по горепосочената схема още от 2014 г. Г-н Петров добави, че към този момент съществуват данни за около 100 души, които са били измамени от обвиняемия през последните повече от 2 години, а общата сума, от която той се е облагодетелствал е минимум 40 000 лв.
Г-н Петров каза още, че вече е направено искане за разкриване на банковата тайна спрямо обвиняемия, тъй като е много вероятно той да има и други сметки в различни банки. Работи се и по въпроса, че възможни измами са били извършени от обвиняемия, но по друга схема.

Старши комисар Калоянов съобщи, че 95 % от измамените са мъже, а сумите които те са изпращали в банковата сметка на обвиняемия са между 10 Евро и 250 Евро. По думите му измамите са извършени по идентичен начин – обвиняемият е създал свой профил в сайт за запознанства, в който се цели постигането на кореспонденция между мъже и жени. Използвал е профилна снимка на красиво момиче и така е привличал пострадалите. По-късно дискусията между тях се прехвърляла в социална мрежа, където реално била извършена заблудата. Профилите били на името на „Мария Василева“, както се е казвала и бабата на обвиняемия, тя е била и титуляр на банковата сметка, като по този начин пострадалите били убеждавани, че действително изпращат пари на жена с това име.

Прокурор Петров и старши комисар Калоянов призоваха гражданите да не се предоверяват на благотворителни кампании, провеждани от частни лица, които имат за цел да злоупотребят с вроденото чувство за състрадателност на българина, а да сигнализират органите на МВР и Прокуратурата, които много лесно могат да проверят дали става дума за измама или не. И двамата се обединиха около становището, че измамите по интернет пространството значително нарастват през последните години и обществото трябва да бъде все по-бдително към попадането в такива.

Районна прокуратура – Бургас е внесла в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Милен С., като районен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 17.11.2017 г. от 15:00 часа.