Кои са причините да се будим нощем

28

Буденето нощем е доста неприятно, независимо дали е заради нерви, кошмари или преяждане.

Събуждането нощем нарушава ритъма на съня ви. Веднъж събудили се, е трудно да заспите отново. Но защо всъщност се събуждате? Ето седемте най-чести причини за това.

1. В спалнята ви е твърде топло или твърде студено
Спането в стая с неподходяща температура може да пречи на добрия сън. Препоръчителна е температура между 18 и 21 градуса.

2. Имате екзема
Хората с екземи споделят, че сърбежите им се усилват нощем и често не могат да спят. Ако проблемът ви е този,посетете дерматолог, за да ви предпише необходимите лекарства.

3. Матракът ви е много твърд
Въпреки че прекалено меките матраци също не са полезни, спането на твърдо създава напрежение в бедрата, раменете и долната част на гърба. Купувайте матраци от фирми, които имат период за изпробване.

4. Страдате от синдром на неспокойните крака
Смята се, че този синдром засяга около 10% от хората и, въпреки името си, действа и върху ръцете, торса, главата и други части на тялото. Синдромът може да се влоши от лекарства против алергии, така че се консултирайте с лекар, ако страдате от това състояние.

5. Ходите често до тоалетна
Нормално е за бременните жени да стават до тоалетна нощем, но ако не сте бременна и ви се случва, значи имате ноктурия. При повечето хора производството на урина нощем намалява. Избягвайте да пиете многото течности вечер, особено диуретици като чай и кафе.

6. Пиете повече алкохол
Може да смятате, че няколко чаши вино ще ви помогнат да заспите, но това често води до нарушения в съня. Опитайте да не употребявате алкохол непосредствено преди лягане, за да успее тялото ви да го преработи.

7. Стресирани сте
Ако сте стресирани и това влияе на съня ви, намерете начин да се отпуснете и успкоите преди да си легнете. Слушайте успкояваща музика, оцветявайте, медитирайте.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“