Любопитно

Как са изглеждали плодовете и зеленчуците преди хората да започнат да ги отглеждат

Може би следващия път, когато отхапем парче диня или царевица, ще се сетим, че плодовете и зеленчуците в оригиналния си вид невинаги са изглеждали като сега, нито са имали същия вкус.

Генномодифицираните храни предизвикват доста силни негативни реакции в днешно време, но хората всъщност модифицират плодовете и зеленчуците от векове.

Докато ГМО може да включва добавяне на гени от други организми, за да се придадат на растенията определени характеристики като устойчивост срещу гризачи, селективното подобряване е бавен процес, при който фермерите подбират и засаждат само растения –носители на определени характеристики.

От банани до патладжан – вижте как са изглеждали някои плодове и зеленчуци преди хората да започнат да ги отглеждат и използват масово за храна.

Дива диня

Тази картина от 17 век показва диня,която изглежда доста различно от съвременната. С годините хората са превърнали динята в ярко червен и плътен плод, който дори няма семки.

Див банан

Първите банани са култивирани преди поне 7000 години в Папуа, Нова Гвинея. Отглеждали са ги и в Югоизточна Азия. Съвременните банани произлизат от два диви сорта с големи твърди семена като на снимката. Съвременните банани са по-вкусни, с по-издължена форма и лесна за белене кора. В сравение с прародителите си, имат съвсем малки семена, по-вкусни са и съдържат повече хранителни вещества.

Див патладжан

Патладжанът е претърпял редица промени в цвета и формата си. Бил е бял, лилав, жълт. Първите патладжани са култивирани в Китай. Селективното отглеждане е премахнало бодлите и е направило патладжаните големи и лилави.

Див морков

Първите моркови са били отглеждани през 10 век в Персия и Мала Азия. Оригиналните моркови са били лилави или бели, с тънък и извит корен. Постепенно са изгубили лилавия си пигмент и станали оранжеви.

Дива царевица

Вероятно най- емблематичния пример за селективно отглеждане в Северна Америка, сладката царевица е получена от растение, което трудно ставало за ядене. Естествената царевица, показана на снимката, била опитомена през 7000 пр.н.е. и била суха като суров картоф. Днешната царевица е 1000 пъти по-голяма от тази преди 9 000 години и много по-лесна за белене и отглеждане. 6,6% е захарта в съвременната царевица, докато в дивата тя е 1,9 %. Повечето промени са се случили след 15 век, когато европейските заселници започнали да отглеждат царевицата на новия континент.

Източник:Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 11 месеца