Колко често е нужно да перем възглавниците и да почистваме други битови предмети

38

Колко чист е домът ви? Може би недостатъчно, ако се имат предвид списъкът на списание Good Housekeeping за това на какви периоди трябва да почистваме определени предмети в домакинството като например възглавниците.

Има редица предмети, които изискват редовно почистване, а вероятно никога не сме се сещали за тях. Що се отнася до спалнята, има и други неща, освен ежеседмичната смяна на чаршафите, които трябва да се вършат. Списанието съветва да се обръща специално внимание на възглавниците, които трябва да се перат на всеки 6 месеца.

Матраците трябва да се почистват с прахосмукачка поне веднъж месечно.
При дрехите нещата са ясни. Бельото се пере ежедневно, същото се отнася за чорапи и чорапогащи, които обикновено са найлонови, задържат влага и благоприятстват развитието на бактерии.

Пижамите се перат веднъж седмично, сутиените –на всеки 3-4 носения. Интересен е съветът по отношение на чантите, които трябва да се почистват поне веднъж седмично. Според информацията в списанието чантите ни съдържат шест пъти повече бактерии от тоалетна чиния и е важно да ги чистим редовно с антибактериални кърпички.

Други предмети, които изискват внимание, са завесите за душ, които е добре да се почистват ежемесечно; поставката за четки за зъби – веднъж седмично; четките за грим – два пъти седмично; седалката на тоалетната – веднъж седмично; чайници – веднъж на 3 месеца; хладилник – два пъти годишно; пералня – всеки месец.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“