InVarna разказва за Римските терми във Варна (СНИМКИ)

130

ИнВарна – Новият портал на варненския арт квартал Таляна – https://invarna.bg/bg/ – има за цел да представи различни обекти и събития в района. Сайтът представя различни истории, свързани с емблематични сгради и площи в зоната. В това число са включени известните Римски терми.

Намиращите се в югоизточната част на съвременния град Варна Римски терми (бани) са най-голямата обществена антична сграда, открита досега в България. Сравнително добре запазените стени очертават внушителната постройка, вдигната на повече от 7000 кв.м площ. Руините са привличали вниманието на историци и археолози много преди да започнат археологическите разкопки. Още през 1906г. австрийският учен Е.Калинка определя останките като антична постройка. Огромна заслуга за събуждане на научния интерес към тази старина и за запазването й имат братя Шкорпил.

Продължаващите и днес археологически проучвания изясниха предназначението на сградата и установиха епохата на нейното построяване. Разкритата сграда е част от терми и е на римския град Одесос. Те са били построени към края на втори – началото на трети век.

В три зали посетителите се подготвяли за основното изкъпване, което ставало в калдария – зала за къпане с гореща вода.

Освен бански помещения големите терми на римските градове, към които спадат и одесоските, имали и зали за гимнастика и спортни игри – палестри, зали за срещи и разговори, за почивка и пр.

Римски терми – малки.

Те са разположени в югоизточната част на съвременния град Варна, на юг от Големи Римски терми. Те са построени и функционират в периода 3-6 век, когато град Одесос преживява спад ( по това време цялата Римска империя е в упадък). Тогава и Големите терми са били изоставени и частично разрушени. (3 – 4 век след Христа). През 2014г. останките от малките терми са почистени и консервирани.

Заради адаптацията на Малките римски терми бе реновирана цялата ул. „Осми ноември“, а на бул. „Приморски“ бе изграден паркинг за туристически автобуси. Обновената отсечка е и директна връзка с Големите римски терми.

По-подробна информация за тези обекти, както и за много други, можете да видите тук: https://invarna.bg/bg/places.html

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд “Култура”, Програма Варна – Европейска младежка столица.