Снимка: Фейсбук
Екипът на Нова Варна се свърза с една българка, взела участие в кулинарното състезание и изложение „Cake International“ в Бирмингам. Валентина Терзиева е на 37 години от Асеновград и се занимава с обучение по тортено изкуство.
Специалността и ` e моделиране със захарно тесто и изработване на фигури от фондан и шоколад. Българката се представя с торта розоберачка с българска народна носия, печели почетното второ място и грабва среброто.
Тя впечатлява журито, а тортата е повече от впечатляваща. Сладкото изкушение е с височина 40 см.
Валентина започва със сладките си занимания през 2011 г. Тогава тя живее в Германия. През 2012 г. ѝ се отдава възможност да замине в Англия и да участва в тогавашното издание на „Cake International“. Тя печели златен медал за фигура изработена от нея и бронзов медал за Амфората, която е направила.
През ноември 2016 г. Валентина се връща в България. Тогава тя участва в състезанието със захарна фигура на Валя Балканска, която бива оценена със злато.
Валентина участва в състезанието с фигури, представящи българската народна култура, защото цели да запази българското и да покаже колко красиви са нашите държава и традиции.
Нова Варна взе ексклузивно интервю с жената, която смая жури и публика с своите кулинарни творения. Ето и част от него:
Как сладкарството се превърна във ваша страст?
През 2011 г. открих захарното тесто като средство за направата на изящна украса за торти. Преди това правих нормално изглеждащи торти и сладкиши. Но фондана отвори вратите на изцяло нов свят, пълен с чудеса. С фондан и захарно тесто за моделиране сладкарството се превръща в изкуство. Това ме омагьоса и от хоби, малко по малко моделирането и преподаването на този вид изкуство, се превърнаха за мен в професия.
Какво ви вдъхнови да се представите на конкурса с точно такава торта?
Идеята за красива българска девойка, отрупана с рози, се въртеше доста отдавна в главата ми. Исках да покажа красотата на розобера и розовото масло.
Имате ли идея за следващия си проект и бихте ли издали нещо от „кухнята“?
Идеи имам много! Но за съжаление не мога да ги издам. Когато се създава нещо за тортено състезание, то трябва да остане в тайна до оценяването му, което става анонимно. Съдиите не знаят чия торта оценяват, за да може да бъдат възможно най-обективни. Но ще продължавам да творя и създавам нови сладки фигури и торти.
Има ли много българи,желаещи да се занимават със сладкарство и да изработват подобни творения?
Да, има много талантливи и креативни българи. Аз преподавам моделиране и в България. Сред курсистите срещам много желаещи да влязат в света на захарното изкуство.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment