Черният шоколад и червеното вино имат свойството да подмладяват клетките

247

Вещества, които участват в състава на черния шоколад и червеното вино, имат свойството да подмладяват клетките, установи научно изследване.

Учени от университетите в Екзитър и Брайтън, Великобритания, направили интересното откритие, свързано със стареенето, и намерили начин да подмладят неактивните застаряващи клетки. Те установили, че могат да накарат клетките да се държат и да изглеждат като по-млади. Учените използвали вещества, подобни на ресвератрола, който участва в състава на червеното вино, черния шоколад, червеното грозде и боровинките.

Предишно изследване на университета в Екзитър установило, че определени гени, наречени свързващи агенти, спират да действат с напредване на възрастта. Новото изследване успяло да включи наново действието на тези гени чрез използване на ресвератролови аналози.

Само часове след третирането по-старите клетки започнали да се делят и имали по-дълги окончания – това са „шапчиците“ на хромозомите, които се скъсяват с възрастта. Учените се надяват тези открития да помогнат на хората да остаряват по-добре, без множеството дегенеративни проблеми, свързани с напредналата възраст.
Една от причините да ставаме по-податливи на болести с напредване на възрастта е, че тъканите ни задържат застаряващи клетки, които са живи, но не функционират както трябва.

Свързващите агенти поддържат функционирането на гените, но с възрастта те започват да работят все по-неефективно или направо спират да работят и клетките не могат да отговорят на нуждите на средата.

Професор Лорна Харис от университета в Екзитър казва: „Това е първа стъпка в опитите да осигурим нормална продължителност на живота в добро здраве. Според нашите данни използването на вещества, които отново включват важни гени, които старостта по принцип изключва, би могло да доведе до начини за възстановяване на функциите на остаряващите клетки.“

Д-р Ева Латоре от същия университет била много изненадана от бързината, с която клетките се променяли. „Не повярвах, когато видях обновените клетки при изследванията. Старите клетки изглеждаха като нови, беше невероятно.“, казва тя.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“