Каква е важната храна след 50

33

Разбира се, ако водите активен живот, спортувате и се движите, както сте правили на 20 години, не е нужно да се тревожите за спазването на диети. Ако обаче сте започнали да водите по-застоял живот, ще трябва да преразгледате и менюто си. На първо място да намалите обема на поеманата храна.

Като второ, трябва задължително да се научите да ядете повече плодове и зеленчуци. Зеле,тиквички, моркови, цвекло, ряпа, ябълки, домати, краставици, чушки, лук, чесън и пр. Ако няма изрична забрана, можете да ядете пресни, мариновани, печени и т.н.

Не забравяйте и за горските плодове – гъби, ягоди, къпини, бoровинки. Яжте повече ядки. Не се опитвайте да запазите с сладка и мармалади. Уви, с възрастта ще ви се наложи драстично да намалите сладкото. Горските плодове стимулират храносмилането, помагат за добрата работа на стомаха и жлъчката и намаляват риска от развитие на заболявания.
Добре е тежките меса да бъдат заменени с по-диетични и с риба.

С какво са полезни изброените продукти? Богати са на антиоксиданти. Съдържат витамини – С, Е, А, бета-каротин и минерални вещества – цинк, мед, селен, а също са богати на флавоноиди, индол и други съединения.

Всички те защитават организма от действието на болестотворните фактори и намаляват риска от развитие на патогенни заболявания. Тези храни забавят процесите на стареене.
Науката е доказала, че ако се храним разумно, можем да доживеем до дълбоки старини, без да обременяваме близките и често посещаваме лекарите.