Българската хранителна промишленост трябва да съчетава традиции и новаторство

36

„Хранителната индустрия е с водещи позиции в световната икономика и точно за това изложенията са особено ценни. Те показват пред потребителите новите стандарти за висококачествени продукти“.

Това каза при откриването на международните специализирани изложби: Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфууд енд дринк и СИХРЕ, заместник министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева.

„Изложенията, които откриваме днес, се отличават с голям авторитет, защото съчетават в едно традиции и новаторство. Презентираните продукти, предимно български, но и чуждестранни, са с високо качество и показват последните достижения и технологии в различните браншове“, подчерта Василева.

Mного е важно по веригата от фермата до трапезата да функционира ефективен модел за прилагане на единни стандарти за качество, както на суровинната база, така и за храната като готов продукт.

В това отношение Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенцията по безопасност на храните спазват строг контролен механизъм върху производството на хранителни продукти. Браншовите организации на производителите на млечни изделия, месни продукти, хлебопроизводството и сладкарството залагат едновременно на традициите и новаторството, за да предложат на пазара висококачествени хранителни изделия.

Изложителите са се постарали да представят най-добрите си продукти. Предложени са по атрактивен начин и сигурна съм, че ще впечатлят посетителите, заяви още Василева.