Обучиха овце да разпознават снимки на Обама и други известни личности

44

Снимка: University of Cambridge

На земята има около 1 милиард овце и повечето от тях нямат идея кой е Барак Обама. Но поне осем могат да разпознаят лицето на бившия президент на САЩ. След няколкодневно обучение в университета Кеймбридж в Англия животните се научили да отличават бившия президент сред други снимки.

За разпознаването овцете били награждавани с храна. А учените направили нови изследвания на мозъка им.

Овцете са почти толкова способни да различават лица, колкото маймуните и хората, казва изследователите от Кеймбридж. Университетското стадо, съставено от осем женски овце от породата Уелска планинска овца, успешно се научило да разпознава лицата на знаменитости като Обама, Ема Уотсън и Джейк Джиленхал.

Овцете са способни да вземат сложни решения“, казва авторът на проучването, Джени Мортън, невробиолог в Кеймбридж. Преди седем години тя купила овцете от камион, който ги карал към кланицата. Мортън, която изследва болестта на Хънтингтън, ги използва като човешки заместители, най-вече защото „овцете имат голям мозък с устройство, подобно на човешкото.“

Овцете се научили да разпознават знаменитости на три етапа. На всеки етап на животните били давани две опции – снимка на човек, гледащ към камерата, или снимка на нещо друго. Животните имали 15 секунди да стигнат до снимката на човек и да задействат сензора. Ако овцата изберяла правилната снимка, тя получавала храна от устройството.

В 8 от 10 случая овцете успяват да изберят правилната снимка. Изледванията на животните ще бъдат използвани от учените при проучвания върху болестта на Хънтингтън.

Овцете са сред малката група животни, които разпознават човешки лица, наред с маймуните, кучетата и конете. Конете, според проучване от 2016, могат да разпознават и емоции според лицевото изражение на хората.

Източник: www.denverpost.com

Превод и редакция: „Нова Вест“