Изчезнал австралиец отпреди 16 години беше намерен жив в Англия

42

Австралиец, който изчезнал преди 16 години, беше открит от семейството си във Великобритания.

Джейсън Роналд Дъглас, австралиец с аборигенски произход, е бил открит в района на Уолсол, където живе като бездомник от над десетилетие.
Семейството му набира средства, за да плати разходите по връщането му в Австралия.

Джейсън Дъглас живеел в Англия с вуйчо си, Тимъти Елуин Андрюс, който му бил като баща, докато семейството му било в Австралия. Но Андрюс починал от инфаркт по време на футболен мач през 1999. Последния път, когато роднините на Дъглас го видели, било през 1999 на погребението на вуйчо му.
Той останал в Англия след смъртта на вуйчо си, живял при приятели, но семейството му изгубило контакт с него през 2000 г. и смятали, че той е силно съкрушен от смъртта на вуйчо си.

Роднините му не можели да го обявят за издирване в Англия, тъй като живеели в Бризбейн, Куинсленд и трябвало да се свържат с австралийската полиция, но това не дало резултат. Семейството все пак успяло да се свърже с английската полиция, която открила, че младежът бил арестуван в западната част на страната. Полицията осигурила възможност на Дъглас да говори със семейството си.

Сестра му, Сали Дъглас, споделя: „Отначало той плачеше, но беше щастлив. Говорихме за много неща, за детски спомени и за живота ни сега. Той ми разказа за тежкия живот, който е водил и как дълго време е бил бездомен. Документите му за самоличност били откраднати и не можел да получава социални помощи. Започнал да краде от магазини и да проси на улицата.“

Джейсън Дъглас смята, че са го открили чак след 16 години, защото се местел в различни частни на Англия и смятал, че семейството му се е отказало да го търси.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“