Арестувани са 10 души при антитерористична операция

24

Десет души бяха задържани днес във Франция и в Швейцария при антитерористична операция, предадоха световните агенции.

Девет от арестите бяха извършени в Югоизточна Франция и в района на столицата Париж. Един човек бе задържан в Швейцария. Арестуваните са на възраст между 18 и 65 години, пише БТВ.

Те са били членове на дискусионна група в криптираното чат приложение „Телеграм”, често използвано от джихадистите. Изказванията им там обезпокоили властите, твърдят източници близки до започналото през лятото разследване. Повечето от арестуваните са известни на разузнавателните служби.

Правозащитни организации настояват, че има опасност тези мерки да превърнат извънредните правомощия в част от обикновеното законодателство
Задържаният в Швейцария е поддържал контакт в социалните мрежи с 13-годишен французин, който е заподозрян, че е планирал джихадистко нападение с нож. Момчето бе задържано в нощта на 21 юни, в навечерието на музикален празник в района на Париж, и оттогава е в ареста.ю

Арестите днес бяха извършени броени дни след влизането в сила във Франция на нов антитерористичен закон, с който бе отменено извънредното положение, въведено след атентатите от 2015 г.

Швейцарски прокурори казаха, че 10-те човека са задържани въз основа на подозрения, че нарушават законите, забраняващи организациите „Ислямска държава“ и Ал Каида, както и други терористични групи. На този етап няма информация за планирани нападения в алпийската страна.