Бившият шеф на охраната на АЕЦ „Козлодуй“ – отново на работа и с 16 000лв. обезщетение в джоба (Видео)

49

Снимка: webcafe.bg

Съдът върна на работа шефа на охраната в АЕЦ „Козлодуй“. Той беше уволнен след като в социалните мрежи се появи клип, в който заплашва и унижава полицай.

След скандалния клип последваха още уволнения, предава NOVA. Работата си загуби полицаят, който го разпространи – Цецо Благоев, както и шефът на областната полиция във Враца Димитър Газибарски. Според решението на съда обаче уволнението на Пешко Караджов е незаконно и той трябва да получи обезщетение в размер близо 16 000 лева и да бъдат възстановени съдебните му разходи в размер на близо 1700 лева.

Записът е от февруари и е направен в полицейското управление на Козлодуй. Причина за скандала е наложена санкция на близък на Пешко Караджов. Началникът на охраната в АЕЦ „Козлодуй” отправя заплахи и обиди към униформен служител на МВР за това, че е съставил акт за шофиране в нетрезво състояние на приятеля му.

Уволнението на Пешко Караджов стана факт след намесата на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова. Видеото беше разпространено от Цецо Благоев, служител в управлението в Козлодуй. Той разказа, че след като случаят бил раздухан в началото на годината, е започнал „лов на вещици“. Прокуратурата обаче прекратява преписката, а Караджов е наказан със забележка от ръководството на централа. Месеци по-късно застрашеният от уволнение Цецо Благоев се сдобива с клипа, който според него някой подхвърлил пред вратата му.

Подадох сигнал до Главния прокурор, след което получих постановление от Окръжна прокуратура – Враца, в което отказват да образуват досъдебно производство по моите твърдения”, обясни бившият полицай Цецо Благоев.

Пуска клипа и във Facebook и тогава скандалът стига апогея си. Пешко Караджов е освободен. Малко по-късно от поста си е отстранен и директорът на полицията във Враца Димитър Газибарски. Започват протести в негова подкрепа. А в студиото на „Здравей, България“ министър Радев още тогава беше категоричен, че между освобождаването му и скандала в Козлодуй няма нищо общо.

В преписката на прокуратурата обаче нещата стоят по различен начин.

Вътре в самото постановление е описано, че въпросният видео клип, служителят, който го е направил, го е представил на проверката, която тогава е извършвана от ръководните служители на областната дирекция – Враца, обаче те не са искали да го вземат”, обясни Цецо Благоев.

От същата преписка обаче става ясно, че според прокуратурата всички полицейски органи, както на територията на централата, така и в града и на областно ниво са предприели действия по случая т.е. нарушения на наказателните текстове няма и затова отказва да образува производство.

Благоев вижда нередност във факта, че Пешко Караджов не само, че е върнат на работа, но и му се дължи крупна сума за обезщетение. Съдът е решил така, защото началникът на охраната в централата вече е наказван веднъж за същото провинение и защото не му е поискано писмено обяснение за клипа.

Въпреки това Благоев не съжалява, че е пуснал клипа, защото го направил не срещу Пешко Караджов, а заради себе си и колегите си, които били подложени на непрекъснат натиск отгоре.