Жители на 3 села от Бургаско протестират пред ВАС

32

Снимка: БГНЕС

Жители на три села излязоха на протест пред сградата на Върховния административен съд (ВАС) против изграждането на кариера за инертни материали, разположена във вододайната зона на Бургас, предаде БГНЕС.

„Искат да правят кариера в селото ни, точно върху изворите, от които пием вода. Тези извори са още от римско време. Толкова векове са минали, сега ли ще ги разрушат?! Страхът ни е от това, че селата Винарско и Вратица, ще останем без вода“, обясни Стайко Монев, кмет на село Винарско.

Той изтъкна, че в решението на ОВОС има много нередности, а вече 3 години жителите ходят по мъките и събират по 2-3 лв.,за да може да си платят съдебните такси.

„Няма ли някой най-накрая да ни види? Молим премиера да ни помогне – също сме в бедствие. Искат да ни вземат водата, какво по-страшно от това, не виждам? Крайно време е да прекратят тези безчинства. Искаме институциите да ни помогнат, крайно време е“, категоричен бе Монев.

Той подчерта, че жителите няма да се предадат. „Няма да си дадем водата, която си пием. Не искаме тази кариера. РИОС вместо да защитава нас, природата и водите ни, е на тяхна страна. Явно, че има намеса, в тази държава всички сме големци. Не може да има толкова пропуски и да не може да си извоюваме правото“, каза още кметът на бургаското село.

„Протестираме срещу решението на ОВОС по отношение на кариера „Каята“, която е с положително становище. Ние не сме съгласни с това становище, защото е в нарушение на 10 закона“, заяви от своя страна Динка Георгиева от село Винарско.

Тя посочи, че не се взети под внимание много то фактите, които не допускат посегателства над питейните води, охранителните зони.

„Не допускат посегателства над пасища. Трябва да имаме алтернативно пасище, а ние нямаме такова. Не сме съгласни с незаконосъобразното решение на РИОС и затова протестираме“, допълни жената.