Възможно ли е да бъдем уплашени до смърт

32

Все някой някога ви е уплашвал толкова много, че пулсът ви да се ускори, ръцете ви да се изпотят и/или дишането ви да се учести.

Уплахата се отразява на цялото тяло. Понякога дори може да се окаже опасна. Но може ли да доведе до смърт, пита ASAP Science?

Според науката днешните най-разпространени страхове произлизат от онези неща, които най-често са убивали нашите предци.

Фобии от животни, като арахнофобията, фобии от естествената среда, като например от височини, ситуационни фобии като клаустрофобията и фобии, свързани с наранявания и кръв (например страх от инжекции) са най-разпространените днес, пише obekti.bg.

Това до голяма степен не е лишено от смисъл, тъй като в рамките на нашата еволюция са представлявали сравнителна заплаха. В резултат на това гените, които ни подготвят да ги отбягваме инстинктивно, стават по-често срещани. Ако имате някоя от тези фобии, най-вероятно сте ги наследили от родителите си.

Разбира се, ежедневния опит също спомага за оформянето на вашите страхове. В края на краищата не самата заплаха, а представата ви за нея определя количеството страх, което ще изпитате.

А може ли уплахата да ви убие. Накратко – да. Разбира се, това зависи до голяма степен от здравословното състояние на сърцето ви. Когато ви уплашат, у вас се задейства реакцията „бой или бягство“. Освобождава се адреналин, а сърцето започва да изпомпва повече кръв и кислород към мускулите.

В резултат на това ставате временно по-силни и по-бързи. Нещо наистина страшно обаче може да пренатовари тялото ви и сърцето да не успее да смогне с допълнителната работа.

Съответно – не е изключено да бъдат нанесени щети върху тъканите на сърцето, а самото то – да спре да бие.
Стотици атлети са изпитвали фаталния прилив на адреналин вследствие на симулирани заплахи по време на напрегнати съревнования. Дори и като зрители на подобни събития не сте презастраховани. Изследванията показват, че броят на инсултите по време на футболни срещи от Световни първенства е почти двойно по-висок в онези страни, чийто отбори са били елиминирани.

Какво можете да направите? Дали е по-безопасно да си стоите вкъщи по цял ден и да отбягвате тези страхове? Истината е, че макар и учените да не знаят кой е най-податлив в подобни ситуации, знаем със сигурност, че инцидентите при хора със здрави сърца са сведени до минимум.

Също така не би било лошо да се опитате да разсъждавате по-различно за своите страхове. Като нещо не чак толкова стряскащо. Това ще намали количеството на адреналин, който се освобождава в тялото ви, когато се изправите срещу тях.