Озоновата дупка е с по-малки размери от преди

136

Снимка: SPL

Може би си спомняте голямата паника през 80-те, когато беше открита голяма дупка в озоновия слой над Антарктида. Дупката все още си е там, но според НАСА в момента тя е по-малка от преди.

Озоновият слой служи като защита над Земята, защото блокира ултравиолетовите лъчи. Той е атмосферният еквивалент на слънцезащитните продукти. НАСА, заедно с Американската агенция за океаните и атмосферата, наблюдава озоновата дупка откакто тя беше открита през 1985. Агенциите използват сателити, метеорологични балони и наземни инструменти, за да изучават и проследяват промените в озоновата дупка.

Озоновата дупка се изменя през годините и достигна максималния си размер за 2017 на 11 септември. Учените не са изненадани от размера ѝ през тази година. „Това очаквахме, предвид метеорологичните условия в стратосферата над Антарктида“, казва Пол А. Нюман от НАСА. Според НАСА по-високите температури на планетата са фактор за намаляване размерите на дупката.

Но не трябва да бързаме да се радваме. От НАСА казват, че намалелият размер на дупката се дължи на естествени промени и не е знак за изцеление на планетата. Дупката все още се простира над площ от почти 20 000 кв. км, което е два пъти и половина размерите на Австралия.

Учените все пак са оптимисти и смятат, че слоят би могъл да се възстанови с времето. От 80-те години насам се правят усилия да се намалят емисиите, които вредят на озновия слой, включително хлорофлуоровъглерода, който преди беше широко използван в аерозолите и охладителната техника.

Според НАСА учените очакват озоновата дупка да се върне до размерите си от 1980 някъде към 2070 година.

Източник: cnet.com

Превод и редакция: „Нова Вест“