Мощна експлозия разтърси шведски град

41

Снимка: Ройтерс

Мощна експлозия е избухнала пред популярния нощен клуб „Бабел“ в шведския град Малмьо, съобщи телевизия RT. Причината за взрива още не е обявена, но не се изключва версията за бомба.

„Бяха чути няколко мощни експлозии“, коментира местен жител. Взривът е избухнал в 00:30 часа местно време (1:30 българско) и е бил чут в целия град. По време на инцидента клубът не е работел.

Все още няма данни за жертви. На мястото са пристигнали полицейски служители и сапьори, които са отцепили района.

„В момента не знаем какво се е взривило, единствено, че е причинило материални щети“, съобщава местната полиция в официално свое заявление. Преди година входът на клуба и кола, паркирана наблизо, също бяха взривени, като експлозията изпочупи прозорците до третия етаж на сградата, в която е дискотеката.

Снимка: Patrick Persson

Популярният шведски влогър и журналист Петер Имануелсен изчисли, че това е 12-та експлозия в Швеция за последните 24 дни. В повечето случаи взривовете се обясняват с разчистване на сметки между гангстерски банди, които са особено силни в южна Швеция, където е разположен и град Малмьо.

Наскоро градът беше определен от полицията като едно от местата в Швеция, където налагането на закона е най-сложно. В града има цели райони, през които не се препоръчва да се минава. Те са населени предимно с емигранти, който са бедни и безработни.

Според статистическите данни 31% от жителите на Малмьо са родени извън Швеция, а 41% са наследници на хора, които не са шведи.