Нов модел кола слага край на проблемите на градското шофиране

13

Снимка:Toyoda-Gosei

Този модел кола вероятно ще сложи край на проблемите на градското шофиране като ожулвания и чуквания на автомобилите. Японският производител Toyoda Gosei показа необичайния си модел Flesby II, изцяло покрит с въздушни възглавници, на Токийското автомобилно изложение.

Снимка:Toyoda-Gosei

Използвайки идеята за външни въздушни възглавници и излизайки с нея крачка напред, дизайнерите на този модел са опаковали автомобила в мека гума, която може да реагира и да променя формата си. Гумата се движи чрез електрическо захранване и изменя формата на колата при необходимост. LED светлини осветяват повърхността и позволяват на колата да бъде видима за другите участници в движението.

Слагаме отвън въздушните възглавници, които се ползват основно във вътрешността на колите. Така те служат като защитна броня или като качулка.“,казва Такаши Ишикава, мениджър на компанията.


Колата все още е само на етап идея, но от Toyoda Gosei смятат, че тя може да стане реалност до 2030, вероятно в партньорство с Тойота.

Вътрешността на колата е също толкова футуристична и включва седалки, които „прегръщат“ пътниците. Моделът е проектиран като градска кола и е почти невъзможно тя да нарани пешеходец. Гумата се настройва към външните условия и към по-високи и по-ниски пешеходци. Това движение на гумата се съпътства от звук, наподобяващ издишване. Колата променя формата си по механичен път, но от компанията казват, че работят върху продукт, наречен е-гума, която ще реагира като кожа под въздействие на електрически импулси.

Toyoda Gosei е производител на пластмаса и гума за автомобилната индустрия и представи редица свои продукти на Автомобилното изложение под надслов „Технология за добри цели: безопасни, екологични и удобни автомобили“.

Хонда, Лексус, Мазда, Митцубиши, Нисан, Тойота и Субару бяха сред големите имена с големи новини на автомобилното изложение. Фокусът на изложението беше върху електрическото задвижване и самоуправляващите се превозни средства. Тойота също представи шест нови концептуални автомобила – от обикновени до футуристични модели.

Източник: Interesting Engineering

Превод и редакция: „Нова Вест“