InVarna разказва историята на Часовниковата кула във Варна (СНИМКИ)

277

ИнВарна – Новият портал на варненския арт квартал Таляна – https://invarna.bg/bg/ – има за цел да представи различни обекти и събития в района. Сайтът представя различни истории, свързани с емблематични сгради в зоната.
Ще ви представим историята на една от емблемите на Варна – Часовниковата кула.

Часовникова кула – Варна

89-годишен занаятчия се грижи за една от емблемите на Варна – Градския часовник срещу катедралата. Кацнал върху 24-метрова кула от 127г., той отмерва точно време благодарение на трима майстори, които през годините са го поддържали. Последният е Боян Николов. С часовника на Варна той се занимава от 14-годишен, когато станал чирак на прочутия Иван Отонов. А той наследил ключа за кулата от баща си – поборника Отон Иванов, чиято пламет е увековечена с плоча в основите на каменната кула – символ на града.

“Вече няма истински часовникари, които да боравят с механика, защото електрониката я измести”, казва бай Боян. Трудно му е да намери приемник . Обучавал двама младежи, но и те като мнозина други хванали пътя към чужбина. Сега възрастният майстор се надява да предаде знанията си и ключа за кулата на своя внук Християн. Не е сигурен обаче дали ще приеме поста, защото това не носи пари, а ангажиментите са много.

“Този часовник е мой, майстор Отонов ми го завеща и докато мога да ходя, ще го поддържам.”, отсича бай Боян.

По-подробна информация за този обект, както и за много други, можете да видите тук: https://invarna.bg/bg/places.html

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд “Култура”, Програма Варна – Европейска младежка столица.