Уникалната история на 65-годишна жена, която открива лек за тежко заболяване

185

65-годишната Анна Трайкова е от град Петрич и всяка година тя идва да се лекува с водата в националния курорт Минерални бани.

Прави го от 12 години насам, като идва два пъти в годината – май и септември. Тя страда от нелечимата болест склеродермия.

Склеродермията е рядко срещано заболяване на съединителната тъкан. Болестта се развива в две основни форми – дифузна (прогресивна) склеродермия и ограничена (циркумскриптна) склеродермия. Прогресивната склеродермия представлява автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела срещу съединителната тъкан на кръвоносните съдове.

През 2005 г. тя разбира, че класическата медицина няма да и помогне и започва да търси други варианти.

Ходила съм и на други места, където има минерални извори, но водата не ми помогна. Тогава отидох в НОИ и там ми казаха, че Минерални бани е единственото място за мен“, казва Анна.

Първите години е отсядала в хотел Йонико, а в болница „Айлин“ е ходила на физиотерапия, като до там се е придвижвала с помощта на патерици. След двугодишно лечение, тя хвърля патериците и започва да използва бастун. След още 2 години забравя и за него.

Моята болест не може да бъде излечима, но е поддържаща и лечебните свойства на водата ми помагат много. Идвам тук за по 15 дни, защото заболяването ми е тежко, а и тук си почивам. Самият въздух е друг, природата е много красива, особено през есента, а парковете са много чисти. Затова обичам да се разхождам из националният курорт и то без помощни средства“ – допълва тя.

По време на разходка, Анна открива и още една възможност за поддържане на нейната болест. Тя се натъква на лилавите минзухари, които виреят навсякъде из Минерални бани. Минзухарите, освен красиви цветя, се оказват и лек срещу склеродермията.

Тя споделя, че нейна приятелка, която също идва да се лекува в националния курорт, поддържа болестта с лекарството, извлечено от цветята. Медикаментът съдържал колхицин, който е основна съставка в есенния минзухар.

От няколко години насам, Анна Трайкова отсяда в болница „Айлин“. Там тя се чувства много добре, защото е доволна от хубавата храна, медицинските грижи и доброто отношение.