Хиляди каталунци излязоха на улицата. Обявиха се против независимостта

25

Снимка: КРОСС

Десетки и може би стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците на Барселона, за да се обявят „срещу“ решението на лидерите на Каталуния да обявят независимост от Испания.

„Затвор за Пучдемон“, „Да живее Испания“, „Тези улици са и наши“, бяха част от скандиранията на множеството, предава „Лавангуардия“.

Със сигурност протестиращите бяха десетки хиляди, макар че организаторите от „Гражданско каталунско дружество“ малко прекалиха и обявиха, че в демонстрацията участват над 1 милион души.

Както е известно в каталунският парламент обяви независимост, а пък правителството в Мадрид активира члена от Конституцията, с който изземва функциите на автономните власти в областта. Вече бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон и правителството му бяха отстранени от длъжност, регионалния парламент беше разпуснат и бяха насрочени предсрочни избори за 21 декември.

По последни социологически проучвания застъпниците за независимостта на Каталуния в областта изобщо не са толкова много и данните сочат, че ако изборите са днес едва една трета биха подкрепили подобен ход. На непризнатия от Мадрид референдум за независимост през октомври пък излязоха да гласуват едва 40 процента от каталунците.