Оранжев код заради силни ветрове в 14 области

29

Днес ще бъде предимно слънчево, но след обяд от северозапад ще започне ново увеличение на облачността, а вечерта превалявания.

Вятърът временно ще се ориентира от запад-югозапад, в Източна България до силен.

Ще бъде малко по-топло с максимални температури между 13 и 18 градуса, в София – около 14 градуса.

Заради очаквани силни ветрове оранжев код е обявен в 14 области в северна част на страната, жълт код е в сила за пет области на запад.

Оранжев код е обявен в 14 области в северна част на страната. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

През деня в тези райони ще духа силен запад-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили още. През нощта скоростта на поривите ще достига 28-30 м/сек, сочи справка на сайта на НИМХ-БАН.

Жълт код е в сила за пет области – София-град, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Метеоролозите предупреждават за силен вятър в тези райони, като вечерта поривите му ще започнат да се ориентират от север-северозапад и ще се усилват. В нощта срещу понеделник се очакват пориви до 22 м/с.

През нощта срещу понеделник на много места ще превали дъжд, а вятърът отново ще се ориентира от запад-северозапад, още ще се усили и в Дунавската равнина ще бъде силен и бурен. С него ще нахлува още по-студен въздух.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за октомври и през деня ще се понижава.

В планините ще има разкъсана облачност. Ще духа силен и бурен запад-северозападен вятър. Краткотрайно и слабо дневните температури ще се повишат и максималната на височина 1200 м ще е около 8 градуса, на 2000 м – около 1 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа югозападен вятър, който през деня ще се усили, а през нощта срещу понеделник ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде още по-силен. Максималните температури ще са 14-16 градуса. Температурата на морската вода е 16-17 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но с тенденция на усилване.