Според учени Вселената не би трябвало да съществува

147

Нашето съществуване е огромна и необяснима загадка. Технически Вселената не би трябвало да съществува, твърдят учени, посветили се на това да открият как е възникнал животът без да се самоунищожи.

Настоящият модел за зараждането на Вселената сочи, че равни части материя и антиматерия са били произведени по време на Големия взрив.

Тъй като материята и антиматерията са идентични, с изключение на противоположния им електрозаряд, те се унищожават взаимно. Точно тази реакция задвижва космическия кораб в „Стар Трек“. Когато материя и антиматерия се сблъскат, причиняват мощно изригване, което означава, че нашият свят не би трябвало да съществува.

Учени от ЦЕРН, Европейската организация за ядрени изследвания, търсят други възможни варианти за взаимодействие между материя и антиматерия, които биха позвовлили на материята да доминира и биха обяснили как в момента нас ни има.
В миналото изследователите са опитвали да открият непознати досега разлики между масата, електрозаряда и дори свойствата на частиците, но опитите им стигали винаги до едни и същи резултати.

Последното им изследване включва най-прецизните изчисления, правени някога – 350 пъти по-прецизни от предишни пресмятания – на взаимодействието между материя и антиматерия. Но резултатите отново са същите като преди. Проучванията наскоро бяха публикувани в „Nature”.

Всички наши наблюдения установяват пълна симетрия между материя и антиматерия, а това означава, че Вселената не би трябвало да съществува“, казва Кристиян Смора, автор на изследванията. „Някъде трябва да съществува асиметрия, но просто не разбираме къде се крие разликата. Кое нарушава тази симетрия?“

В момента учените изследват гравитацията на антиматерията, за да проверят дали там може да се крие обяснението за възникването на света.

Източник:New York Post

Превод и редакция: „Нова Вест“