България

Защо изхвърлиха майка и син инвалиди на улицата

Снимка: Монитор

Майка и син инвалиди останаха на улицата, след като лихвар взел апартамента им преди 20 години като залог срещу заем от 9 000 долара.

Парите изтеглила тяхна семейна приятелка, която развивала бизнес и която също заложила семеен апартамент срещу сумата, пише „Монитор“.

Сделката пари срещу жилища била скрепена с фиктивна покупко-продажба, като апартаментите били записани на името на карловец, който бил приятел на лихваря. Междувременно бизнес дамата изплатила заема с 2 000 долара отгоре, но парите ги върнал „на ръка” нейният бивш съпруг Пламен Трайков. Той сглупил и не взел разписка от лихваря, че дългът е изплатен и така се стигнало до загубата и на двата апартамента.

Мъжът от Карлово оставил 70-годишната Лиляна и сина й Йордан Асенови да живеят в гарсониерата на ул. „Кичево” до момента. Това лято обаче жилището било продадено на нов собственик, който искал да влезе във владение на имота си. След като получил отказ, завел дело в съда и се сдобил със заповед за незабавно изпълнение, която бе изпълнена на 25 октомври от частен съдебен изпълнител.

Ние работим с документи, в които няма данни за лихвар. Гарсониерата е била продадена през 1997г. от покойния вече съпруг на Лиляна и самата нея, за което има изряден нотариален акт с техните подписи”, каза помощник съдия изпълнителят Виолета Тодорова. Тя уточни, че и Лиляна, и синът й са били уведомени, че трябва да се изнесат, но не са го сторили в дадения им срок. По думите й, тъй като Лиляна и Йордан са инвалиди и нямат друго жилище, а идва зима, е било говорено със социалните за осигуряване на подслон през зимата.

Тук съм живяла 40 години и не искам никъде да се изнасям”, плачеше 70-годишната Лиляна Асенова.

На няколко пъти тя вдигна кръвно и й прилоша, поради което се наложи да бъде карана на преглед в частна болница наблизо до жилището й и да бъде викана линейка.

Клиентът ми многократно е разговарял със семейството. Той е платил за жилището. Има официален документ и нотариален акт, но още няма достъп до името си. Заведохме дело в Районния съд и бе издадена заповед за незабавно изпълнение. Въз основа на нея сезирахме чси. Процедурата е абсолютно законна, а твърденията на жената за лихвар са защитна реакция”, коментира адвокатът на новия собственик Николай Лесов – Емилия Калъчева.

На въвода във владение присъства и полиция, повикана от частния съдебен изпълнител. 70-годишната Лиляна Асенова прие предложението на изпълнителя да отиде в полицията и да подаде жалба, а по време на нейното отсъствие въводът във владение бе изпълнен.

Роми изнесоха багажа на бедното семейство, струпвайки го пред блока и заявиха, че в апартамента е имало плъхове. Според съседи на семейството Лиляна и Йордан дължат такси за входа за общо около 500 лева и не са си плащали от 40 години данъка на апартамента. Йордан пък бил пристрастен към ротативките и имал психични проблеми, разказаха още комшиите.

Няма да ги оставя на улицата. Ще им наема квартира, която ще плащам, докато траят делата за жилището. Парите на лихваря съм ги върнала изцяло”, коментира семейната им приятелка, взела навремето заема от лихваря, която присъства на въвода във владение.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца