Затварят депото за отпадъци на Бургас и района

25

Депото на новата регионална система за битови отпадъци има компрометирана част от дренажната система, но няма изливания извън рамките на депото.

Част от дигата също е компрометирана, депото ще спре временно да работи до изчистване на тези проблеми. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след съвещанието на кризисния щаб заради наводнението в Бургас, съобщава „Монитор“.

„Имаме четири варианта с кметовете къде да се депонират отпадъците преди да се възстанови работата на депото. В Горно езерово пречиствателната станция е спряла да работи, чака се да оттече водата и да се види какви са проблемите, които има там„, добави той.

Току-що приключи съвещанието на щаба, видяхме какви са пораженията. Нашата задача, с която ни изпрати ни премиера и на тримата министри, пътувайки насам огледахме какво се е случило„, заяви вътрешния министър Валентин Радев.

Първотно впечатление което имаме, а и това което научихме от хората, от щаба и от областния управител, че дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо. Прогнозата е била за 20-30 литра на кв. м., след това ние предупредихме до всички области с окръжно, че ще има 40-50 литра на кв. м. Чувам сега че са стигнали до 200 литра на квадратен метър.

Основна причина за това което се е случило са именно дъждовете. Изказвам съболезнования на тримата загинали и техните близки. Хубаво е че са взети мерки и не е случило друго по-голямо нещастие. Разбрахме от областния управител, който е шеф на щаба, че са взети всякакви мерки. Не виждаме бедстващи хора, всички които са имали нужда са или в роднини или в кметствата. Вода и електричество има навсякъде, храна също.

Пътищата в областта са проходими, навсякъде има полиция и жандармерия. защото и ние откъдето минахме някои пътища са затворени, а други са опасни, затова навсякъде се наблюдава от жандармерията
Знаете, че обходихме с вертолет навсякъде, тука работят 60 пожарникар плюс още 40 от Пожарна безопасност. Всичко това е на терен с тежка техника, с машини, включително жандармерия.

На 23-ти следващия месец е обявен Междуведомствен съвет за намаляване риска от бедствия – обявен е още преди да се случи това бедствие. Казвам го защото получихме обвинения от опозицията. Там ще се обсъждат две неща – първо – какви ще са плановете за в бъдеще и стратегия за 10 години напред какво да направим във връзка с климатичните промени и това което се случва в Европа.

Говорих с Главния прокурор преди да тръгна насам, той ме увери, че и за тримата загинали са образувани досъдебни производства, за да се установи как се е случило това. За четвъртата изчезнала жена засега нямаме информация, продължава издирването“, заяви още Валентин Радев.

Държавна агенция по метеорология и технически контрол работи и наблюдава язовирите. Само преди месец всички язовири, които се управляват от тази агенция са получили предписания, включително и тези тука. Дали са изпълнени тези предписания от собствениците им, има и частни такива, тепърва ще установяваме. Първо да се установи каква е причината. Ние не сме разследващи органи, отговаряме какво прави държавата. Дали има виновен, дали някой не е изпълнил предписанията това тепърва ще се установи и ако има виновни, съответно ще им бъде потърсена отговорност.
От днес вече са започнали да се раздават помощи по 325 лева на пострадалите в община Бургас, а от утре започват да се дават помощи и в община Камено. След това ще минат общинските комисии, за да огледат загубите и пораженията, това е стандартната процедура и след това започваме да ги изплащаме от Комисията за подпомагане и възстановяване“, каза още вътрешния министър.