Ексклузивно:Вижте видео от засегнатите райони в Бургас(Видео)

37

Снимка: бТВ

Старши комисар Калоян Калоянов: В засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат, докато е необходимо

Продължават действията на спасителните и пожарни екипи в пострадалите райони в Бургаска област. Това предадоха от пресцентъра на МВР за Нова Вест.

Още сутринта, по разпореждане на премиера на Република България Бойко Борисов, на място пристигна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. С хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ бе извършено облитане на района. Целта бе да се установи цялостната картина на района, да се огледат най-засегнатите зони, щетите, както и дали има бедстващи в момента хора.

Подробности около обстановката към момента на територията на Бургаския регион бяха оповестени днес на извънреден брифинг. В него участваха директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов, директорът на РДПБЗН комисар Васил Василев, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев и началникът на УКОРС към община Бургас Веселин Василев. По думите на Вълчо Чолаков състоянието на двата най-големи язовира на територията на Бургаски регион – Ясна поляна и Ново Паничарево е добро и няма опасност от преливане. Други седем язовира са със скъсани стени, но това са каскадни язовири, които не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Четири от язовирите са в община Бургас, два – в община Камено и един в община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените. По първоначални данни от водното бедствие са засегнати най-вече Равнец и кварталите „Горно и Долно Езерово”, като хората са евакуирани навреме. Много от къщите в Карнобат също са наводнени, тъй като падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени навреме.

На тел. 112 са подадени 77 сигнала за бедстващи хора. Огромното количество вода не е позволило на екипите достъп до най-засегнатите къщи. Затруднения да подават сигнали са изпили и живеещите в с. Полски извор, където е имало прекъсване на телефонните комуникации. Временно ограничено е движението от Бургас към Средец, в района на пресечката от Черни връх към Константиново. Силно нарушена е конструкцията на моста над Мандренска река. Пътят Братово – Полски извор е затворен.

Първите сигнали за бедственото положение в крайморския град, породено от проливния дъжд, са подадени в община Бургас около два часа след полунощ, уточни Красимир Стойчев . Своевременно на сигналите са се отзовали спасителни екипи, четири от които продължават и към момента да отводняват къщите в Равнец, а един екип работи в Братово. В готовност са автобуси, с които евентуално да се превозват хора от засегнатите райони. Социалните служби ще обиколят къща по къща и ще описват щетите, причинени от поройния дъжд.

По автомагистрала „Тракия”, в отсечката Карнобат – Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи фирми отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Инспектиран е пътят между селата Черни Връх и Полски извор. Установено е, че на места е нарушена не само настилката, а е отнесен и горният асфалтов слой.

Пет селища остават без ток – това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

Най-засегната от водното бедствие е община Камено, където спасителните и евакуационните действия продължават. Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов бе категоричен, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там, докато е необходимо. По думите му подобна мярка е наложителна, не само за да бъде опазен имотът на хората, но и те да са спокойни за своето имущество, поясни Калоянов.

Областният управител уточни, че бедствието е взело три жертви – възрастни и трудноподвижни хора. Издирва се и мъж от с. Черни връх.