Седем язовира в Бургаско са със скъсани стени от обилните валежи, жертвите са вече 4

38

Снимка: Лина Главинова

Седем язовира са със скъсани стени в Бургаска област.

Това са каскадни язовири, те не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища.  Четири от язовирите са в община Бургас, 2 – в община Камено и 1 в Община Айтос.

Това стана ясно на пресконференцията, дадена от Областния управител Вълчо Чолаков, съобщава „Флагман“.

Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените. Според Вълчо Чолаков, състоянието на двата големи язовира – Ясна поляна и Ново Паничарево, е добро и няма опасност от преливане.

Първи сигнали за бедствие за подадени в Община Бургас още около 2 часа след полунощ, каза зам.кметът Красимир Стойчев и веднага са изпратени спасителни екипи. Четири такива в момента отводняват къщите в Равнец, един екип работи в Братово.

Има готови автобуси, които евентуално да извозват хора от засегнати райони. Социалните служби обиколят къща по къща и описват щатите, причинени от потопа. Шест свлачища са се образували по магистрала Тракия в отсечката Карнобат-Бургас, но те не влияят на движението и в момента почистващи фирми отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Пет селица в момента са без ток – Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

Общо 64 служители на РДПБЗН участват в спасителните действия в Бургаско

По данни към момента, вече четирима души са загубили живота си; Продължава издирването на един човек от село Полски извор

Към 12:00 часа, в спасителните действия след проливните валежи участват осем пожарни автомобила, влекач, челен товарач, както и по един водолазен екип и един всъдеход „Амфибия“ от РДПБЗН – Бургас и Варна – общо 64 служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“, предадоха от пресслужбата на МВР за Нова Вест.

Засегнатите от наводнението населени места в Бургаска област са селата Камено, Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково, както и южните квартали на Бургас. Евакуирани са били трима бедстващи жители на селата Братово, Равнец и Черни връх.

Затворени за движение са пътят за село Извор, поради преливане на реката, както и пътят кв. Долно Езерово – село Братово.

В община Карнобат екипи на пожарната са се отзовали на 9 сигнала, работата по които вече е приключила. Река Велека продължава да прелива в село Кости, община Царево, наводнен е площадът на селото.

По данни към 12:00 часа, четирима души от селата Ливада, Равнец и Полски извор са загинали.