Спряха състезателните права на световен шампион по снукър заради залагания (Снимка)

214

Световният шампион по снукър за 2015 г. Стюарт Бингам е със спрени състезателни права за шест месеца заради участие в онлайн залози.

41-годишният играч беше признат за виновен за нарушаване на правилата на Световната професионална билярд и снукър асоциация (WPBSA). Англичанинът ще трябва да плати и глоба от 20 хиляди паунда.

Половината от наказанието на Бингам е условно. Той ще може да се завърне в игра на 26 януари 2018 г., като ще бъде в пробация до 31 октомври следващата година. Ако в този период английският ветеран извърши друго нарушение, ще последва нова санкция, пише dnevnik.bg, цитирайки Би Би Си.

WPBSA твърди, че предполагаемата заложена сума от Бингам в последните седем години е 35 771 паунда. Световният №10 е прогнозирал както срещи на други играчи, така и свои мачове. Той е използвал прокси акаунти, които не позволяват да се установи дали печели или губи от своите залагания.

Снимка: PA

Разочароващо е да видим, че играч от най-високо ниво е нарушил правилата за залагане на WPBSA. Стюарт е голям състезател и не се съмнявам, че той винаги е играл по възможно най-добрия начин. Този случай показва, че никой не е застрахован от неспазване на правилата„, каза директорът на WPBSA Джейсън Фъргюсън.

От WPBSA допълват, че не смятат, че Бингам е искал умишлено да влияе върху резултата на мачовете, заради което половината от периода на наказанието му е условен.

Играчите трябва да разберат, че не могат да залагат на снукър, дори ако не са участвали в съответния мач. Всеки състезател, който нарушава правилата за залагане, ще понесе сериозни последствия„, допълни Фъргюсън.

Върхът в кариерата на Бингам е триумфът на световното първенство през 2015 г. Във финала той победи Шон Мърфи, а преди това отстрани двама от фаворитите – Рони О’Съливан и Джъд Тръмп.

Англичанинът се утвърди като един от най-силните играчи последните години. В периода между май 2015 г. и март 2017 г. той заемаше второто място в световната ранглиста.

Заради наказанието Бингам ще пропусне два от трите най-големи турнира за сезона – „Мастърс“ и Откритото първенство на Великобритания.