Един от най-издирваните престъпници, наречен Гръцкия Робин Худ, се укрива в България?

259

Гръцките власти разполагат с информация за присъствието през последните месеци на 51-годишния Василис Палеокостас в България, съобщава ИА „Монитор“.

Той е сред най-издирваните бандити в южната ни съседка и дори е наричан от тамошните медии Гръцкия Робин Худ. Полицията в Гърция твърди, че това е вторият път, когато има ясни индикации за присъствието на Василис Палеокостас в България. Преди това той е засичан у нас в края на 90-те години.

Информацията, на която се позовават гръцките специални служби, е на базата на телефонни обаждания, записани от затвора на остров Корфу. Василис Палеокостас, или Неуловимия Робин Худ, както го наричат гръцките медии, е замесен в множество престъпления, извършени в Гърция. Между тях е отвличането на солунския бизнесмен и ръководител на компанията „Алумил“ Георгиос Милонас. Похитителите поискаха от семейството му откуп от 30 милиона евро.

Палеокостас е легенда в бандитските среди в Гърция. На два пъти – през 2006 и 2009 година, той, като в холивудски екшън успя да избяга от най-строго охранявания затвор „Коридалос“ в Атина – с хеликоптер, осигурен от неговите хора.
Гръцките власти обявиха тогава награда от 1 млн. евро за залавянето на Василис Палеокостас като най-издирвания престъпник в Гърция, който от години не дава мира на органите на реда.
Той има ортак и това е албанецът Алкет Ризай

През 2009 г. гръцката полиция го задържа след дълго издирване след двете зрелищни бягства от затвора заедно с Палеокостас.

Ризай беше открит и арестуван при полицейска акция в Ано Сули, област Атика, през 2009 г. Заедно с албанския престъпник и беглец бяха арестувани още трима души. Така полицията влезе в следите и на Палеокостас, защото на 22 февруари 2009 г. Ризай и Василис Палеокостас успяха да изпълнят изумителното си бягство с хеликоптер от затвора „Коридалос“. Те се качиха в него по въжена стълба.

Хеликоптерът бил отвлечен от тяхна съучастничка няколко часа по-рано. Първото бягство на Ризай и Палеокостас е през 2006 г. по същия зрелищен начин. Те бяха арестувани, след като се разкри участието им в отвличането на гръцкия бизнесмен Георгиос Милонас. Той беше държан в плен две седмици през лятото и за освобождаването му бяха платени 12 млн. евро откуп. По-късно Палеокостас пак успя да се изплъзне от властите и да се укрие.