България

Управляващите отдавна мислели да ограничат информацията за оградата по границата с Турция

Снимка: Канал3

Бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви днес, че управляващите имали идея да обявят оградата по границата с Турция за стратегически обект от значение за националната сигурност още преди година, тъй като ясно съзнавали колко важно е да се опази информацията за функционирането й.

Имаше становище на юристите, че за бъде обявено като такова, съоръжението трябва да бъде завършено и да се вземат мерки да се защити информацията за него. Сега му е дошло времето“, заяви в интервю за Би Ти Ви Бъчварова, която в момента е шеф на кабинета на премиера. Тя увери на няколко пъти, че решението, което беше взето от Министерския съвет в сряда, не е било извънредно.

Министрите гласуваха да обявят оградата за обект от националната сигурност в сряда. Малко преди това в социалните мрежи се появиха снимки, от които се вижда, че земята под оградата в района на Малко Търново се е свлякла и са се отворили огромни дупки, които позволяват преминаване на хора. След решението обаче разпространяването на информация и кадри от съоръжението попада под ударите на закона. БСП обяви, че причината за действията на изпълнителната власт са кадрите, които са част от нов филм на депутата-журналист Елена Йончева и че се цели ограничаване на достъпа на медии и граждани до района и прикриване на нередности. Ден по-късно правителствената пресслужба разпрати до медиите съобщение, в което потвърди, че има повреди в оградата, като ги обясни с неочаквано силните дъждове в района на Малко Търново в края на септември. Военният министър Красимир Каракачанов пък призна, че мигранти прескачат оградата с помощта на стълби.

Решението на Министерския съвет не е свързано с активностите на г-жа Йончева, декларира днес Румяна Бъчварова. Тя допълни, че като народен представите Йончева може да получи достъп до класифицираната информация за оградата, но без право да я разпространява, и иронично подхвърли, че Йончева едва ли е била избрана за депутат, за да прави филми.

Бившият вътрешен министър повтори, че информацията за оградата не трябва да бъде публична и напомни, че като министър е настоявала въпросите към нея по темата да бъдат обсъждани на закрити заседания, „за да не правим наръчник за трафикантите“.

Румяна Бъчварова отрече обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ отказва да подкрепи искането на левицата до специализираната прокуратура да огласи списък с имената на политиците, които са получавали пари от КТБ. Тя уточни, че Борисов подписал писмото в петък, въпреки възраженията, че обявяване на имената е невъзможно и нередно в хода на съдебен процес.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 11 месеца