Най-странните суеверия от цял свят

33

Снимка: webmiastoto.com

Макар суеверията да не са това, което някога са били, и все по-малко хора да вярват в тях, все още ни е любопитно да се запознаваме със странните вярвания в различни кътчета на света.

Ако и на вас ви е интересно, вижте част от най-любопитните суеверия, които подбрахме за вас.

Индия: Рязане на ноктите през нощта

Според това странно суеверие, носи много лош късмет да се режат ноктите на ръцете или краката през нощта. Причината е, че някога хората избягвали да използват остри предмети по тъмно, за да не се наранят. Впоследствие си останало само вярването, че това просто е на лошо. Както и подстригването в събота…

Русия: Празните бутилки на земята

Някои в Русия вярват, че поставянето на празните бутилки на земята е на късмет и пари. Това суеверие води началото си от руски войници през 19 век. Когато руските военни били разположени в Париж, те спестявали пари, като криели част от празните бутилки на земята, под масата, тъй като плащали в края на вечерта според броя на изпитите бутилки по масата.

Европа: Да чукаш на дърво

Това суеверие не се нуждае от много обяснения, тъй като е достатъчно популярно и у нас. Да чукаш на дърво е на добро. Знаете ли обаче откъде води началото си? През средновековието много европейски църкви твърдели, че притежават късчета от дървения кръст, на който е бил разпънат Христос, и трябвало хората да почукат с ръка върху дървените парчета, за да имат здраве и късмет.

Великобритания: Кажи „заек”

Това поверие води началото си от 19 век, макар според някои да е било познато стотици години преди това. Според суеверието, ако кажеш думата „заек” в първия ден на новия месец, ще ти върви и ще имаш пари през целия месец. Явно животното е било считано за символ на охолство.

Бразилия: Къде оставяш чантата и портфейла си?

Някои в Бразилия вярват, че да оставяш чантата и портфейла си на земята е лоша поличба и вещае бедност. Притесненията идват от това, че по този начин парите се поставят в най-ниското възможно място и е признак на безотговорност към тях. Любопитно е, че това вярване се среща и в някои азиатски народи.

Португалия: Никога не върви назад!

Смята се, че да вървиш назад носи изключително лош късмет – поне според някои хора в Португалия. Според тях така дяволът научава къде си в момента и накъде ще отидеш.

Сърбия: „Хвърли” вода след някого

Макар на някои места да се смята, че разливането на вода може да донесе лош късмет, това със сигурност не е така в Сърбия. Напротив, там вярват, че да излееш вода след скъп човек ще му донесе късмет. Затова и все още някои „хвърлят” вода след любим човек, който отива на изпит или интервю за работа.

Япония: Прибери палците, когато ходиш на гробища

Има старо вярване в Япония, че трябва да прибереш палците си в шепа, когато си на гробища. Причината е, че японската дума за палец е сходна с тази за родител. Според това суеверие прибирането на палците ще предпази родителите от преждевременна смърт.

Германия: Не вдигайте тост с вода

Вярването, че не трябва да се вдигат наздравици с чаши с вода е често срещано в Германия. Според някои по-суеверни хора това може да доведе до лош късмет. Любопитното е, че дори в България някои хора и до днес казват, че „не е хубаво” да се вдига тост с вода.

Руанда: С какво се хранят жените?

Според местните вярвания жените не трябва да ядат месо от коза, защото то щяло да предизвика ужасно окосмяване по лицето. Днес обаче мнозина са скептични към това суеверие и смятат, че е измислено от мъжете, за да остане повече храна за тях…