Филм на ужасите: Мъж отглежда над 300 животни в едно помещение, полицията разследва случая

238

Снимки: бТВ

Търговец на кучета отглежда над 300 животни от различни породи в едно помещение в ямболското село Маломир.

Те живeят в нещо като клетки при ужасни условия заедно с крави. Собственик е Христо Манолов, който има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. Цената е между 250 и 700 лв. В телефонен разговор, мислейки, че говори с клиент, той обяви, че има над 200 кучета и може да предложи всякакви породи.

Казва, че живее в София, а родителите му се грижат за животните. Пред камерата на БТВ в незаконния развъдник родителите на Манолов са категорични, че животните не се продават.

Кметът на селото Йордан Тодоров признава, че развъдникът съществува от 10 години. Никой обаче не е подал сигнал срещу него. Това е частен имот, не мога да вляза, оправдава се кметът. Имало само една проверка на инспектор от Националната агенцията за приходите (НАП) заради несъответствие между собствеността на Манолов и декларираните от него приходи. Според Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни, и към прокуратурата. К

учетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик, призова Дерменджиева. Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни, коментира Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган, допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета от обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

След показания случай главният прокурор разпореди незабавна проверка за незаконен развъдник на кучета в с. Маломир.

По повод този репортаж, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавно предприемане на всички действия от компетентността на прокуратурата и органите на МВР, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата за Нова Вест.

Районна прокуратура – Ямбол е започнала тази сутрин досъдебно производство с оглед престъпление по чл. 325 б, ал.2, т.1 от НК (проява на жестокост към животни). Към настоящия момент на място в обекта в с. Маломир са полицейски служители, които извършват първоначалните действия по разследването.

Разпоредено е на Областна дирекция по безопасност на храните да осъществи незабавна проверка на място относно статута на обекта, условията за отглеждане на кучета, съответно дали е констатирано наличието на животни с тежки или трайни увреждания.

Според информацията до момента, обектът, в който се отглеждат множество кучета от различни породи, няма законов статут на развъдник или на приют за кучета. През 2014 г. е било установено от Областна дирекция по безопасност на храните, че кучетата, отглеждани от собственика на обекта, се държат и отглеждат в имот в селото.

След предписание от ветеринарната служба, лицето е изнесло обекта за отглеждане на кучетата извън пределите на населеното място – с. Маломир. Към момента кучетата се отглеждат в обект със статут на кравеферма – лицето е регистрирано като земеделски производител. Към настоящия момент това лице е установено от органите на полицията, които са на място в незаконния развъдник.

Наред с горното, Окръжна прокуратура – Ямбол започва и проверка, с оглед на съдържащите се данни в телевизионния материал за това, че кучетата се отглеждат с цел търговия – за установяване на обстоятелствата, реализирани ли са приходи от лицето от такава дейност, отразявани ли са същите пред органите на НАП, съответно извършени ли са проверки от органите на НАП относно доходите на собственика и конкретно тези, свързани с дейност по продажба на кучета.