Разработват портал с електронни учебници и помагала, безплатни за ползване от учениците у нас

168

Снимка: mustek.co.za

Министерството на образованието и науката работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание.

Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите учебни програми, а учениците да могат да ги използват безплатно.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форума „Innowave 2017 Business and Startup Conference”, който се провежда във Варна, предадоха от пресцентъра на МОН за Нова Вест.

По думите му дигитализацията на учебния процес е неизбежна. За първа година бяха одобрени и вече се използват електронни учебници по новите учебни програми за втори, шести и осми клас. Те не са просто PDF варианти на хартиените пособия, а съдържат интерактивни приложения, анимации и допълнителни онлайн източници на информация.

Над 45% от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да следят уроците си по тези учебници. Подкрепяме проектите на училищата и детските градини за закупуване на компютри. Все още не можем да говорим за електронно обучение изцяло. Няма страна в ЕС, в която обучението да е само с електронни учебници”, посочи министърът.

Той подчерта, че всяка година учителите се обучават на иновативни методи на преподаване и работа с електронни устройства. „Добрите преподаватели са от изключително значение, защото образователната система отговаря в най-голяма степен за бъдещето“, каза министърът.

Той обясни, че по тази причина МОН има множество политики за мотивирането на педагогическите специалисти.

Не знаем след 20 години какви умения и професии ще са необходими. Не знаем до каква степен ще се промени пазарът на труда, но всички професии ще изискват дигитални умения“, категоричен беше Красимир Вълчев.