Любопитно

Кои са 8-те признака, които показват че сте в добра физическа форма

Добрата физическа форма не се измерва само с това колко километра можете да пробягате, колко тежести да вдигнете или колко пъти седмично сте във фитнеса. В действителност има други индикатори, които са по-важни, казва д-р Джазмин Маркъс.

Според нея способността да вършим неща без да се налага някой да ни помага, означава, че сме достатъчно силни във функционално отношение. Това включва да можем сами да си носим куфара, покупките и да се грижим за градината си.
„Телата ни са перфектни механизми, създадени да се движат. Ако всичките ни мускули са гъвкави и силни, значи изпълняват задачата си и тялото работи като добре смазана машина.“, казва треньорът Аманда Стерчик.

Ето някои обективни признаци, че всъщност сте в добра физическа форма.

1. Можете да достигнете пръстите на краката си
Това елементарно упражнение разтяга мускулите и облекчава болките в гърба. Гъвкавостта е важен елемент от добрата форма и здравето. Разтяганията са много полезни и не е нужно да се огъвате като акробат, за да сте достатъчно гъвкави. Достатъчно е да успявате да докоснете пръстите на краката си.

2. Пулсът ви бързо спада след тренировка

Наблюдавайте как реагира тялото ви, след като сте свършили с тренировка. Не ви достига въздух за известно време и сте сериозно изморен или се възстановявате бързо и влизате в нормален ритъм? Ако сравнително бързо възстановявате нормалния си сърдечен ритъм, значи сте в добра форма.

3. Нямате коремче или паласки
Има обратнопропорционална връзка между излишните мазнини и добрата форма. Те често са ранен признак на метаболитен синдром, който включва високо кръвно, висока захар, холестерол и затлъстяване. Излишните мазнини най-често се натрупват по корема при мъжете и по бедрата при жените. Липсата на излишни мазнини по тези места е индикатор за добра физическа форма.

4. Движите се лесно
Наглед незначително, движението без болка е много важно за качеството на живот. Фактът, че сте способни да сядате, ставате и да ходите пеша дълго време без нищо да ви заболи, означава, че сте в добра физическа форма.

5. Бързо се потите при физическо натоварване
Може да си мислите, че бързото изпотяване означава, че не сте в добра форма, но всъщност е точно обратното. Хората, които по-лесно се потят, са в по-добра физическа форма. Само не забравяйте да се хидратирате редовно.

6. Имате добра стойка
Точно както гъвкавостта, добрата стойка е мого важна за здравето. Тя е свързана с добрия баланс на тялото и е признак, че мускулите ви са достатъчно силни. Моментите, в които са ви карали да изправяте гръб като дете, се отплащат на по-късна възраст.

7. Спортувате за удоволствие
Може да не спортувате редовно, но ако ритате с приятели от време на време, вероятно сте в по-добра форма отколкото смятате. Дейности като бягане, скачане, каране на колело, дори да се случват рядко, са полезни и показват, че сте в достатъчно добра форма.

8. Не седите по цял ден
Седенето по цял ден е изключително вредно за тялото. Колкото повече време прекарвате седнали, толкова по-висок е рискът от неприятни диагнози. Седенето под 30 минути на едно място, което е последвано от разтягане и раздвижване, дава добри резултати и понижава риска от заболявания. Ако не се заседявате на едно място повече от половин час, значи сте в сравнително добра физическа форма.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спорт

Топката е в нашето поле: втора победа за националния отбор на България за девойки по плажен хандбал

Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…

преди 17 часа
  • Здраве

Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…

преди 17 часа
  • Любопитно

Морска болест или не съвсем: как можем да се справим със стомашното неразположение през горещите дни

Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…

преди 18 часа
  • Любопитно

За пръв път в България

Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…

преди 18 часа
  • България

Като риби на сухо – варненци отново без вода

Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…

преди 18 часа
  • България

„За мен това е забатачена работа пак от ТЕЛК“ – лекари с готовност за подаване на оставки, поради новата система на ТЕЛК

Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…

преди 19 часа