Българският пазар, залят с 5 марки на масло-менте: Какви са рисковете за здравето ни

31

Снимка: clubz.com/Архив

Пет марки масло на българския пазар са с груби нарушения в състава си. Това показва тест на неправителствената асоциация „Активни потребители”.

От там направиха лабораторни изследвания на 10 марки масло, закупени от склад на едро в Несебър, зареждал много ресторанти и хотели по морето и от обект в Бургас. Проучени са съдържанието на мазнини, вода, протеини и други добавки, съобщава NOVA.

Оказва се, че тези пет марки са фалшификати на масло, защото съдържат немлечни мазнини, които са вредни за здравето, веществото натамицин (Е235), който се използва против плесен, но е забранен за влагане в продукти като масло. Съдържат и голямо количество добавена вода.

От изследваните 10 търговски марки в три се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини. Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Установеното нарушение, освен че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси, водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения. Той се използва в хранителната индустрия отдавна, но приложението му има редица ограничения. В Европейския съюз е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени. Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС. От тестваните 10 марки натамицин се открива в три.

Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство. Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето.

Другите нарушения на три продукта не са вредни за здравето, защото имат проблем в етикетите. Останалите две марки са изрядни. Оказва се, че фирмите-нарушители са същите от проучването през 2014 и 2015 г.

От „Активни потребители” уточняват, че кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.