Религиозни исторически сгради в Таляна, представени от InVarna (СНИМКИ)

116

ИнВарна – Новият портал на варненския арт квартал Таляна – https://invarna.bg/bg/ – има за цел да представи различни обекти и събития в района. Сайтът представя различни истории, свързани с емблематични сгради в зоната.
Ще разгледаме три религиозни сгради в Таляна.

Руините на Сефарадската синагога.

Сефарадската общност ( Сефарад означава Испания ) обхваща евреите, които живеят по Средиземноморието, Северна Африка и Близкия Изток. Между двете общности има известни религиозни различия, оформени от средата, в която живеят.

Сградата на синагогата на сефарадите е построена през 1890г. (сега е зад сградата на Щаба на ВМС) в мавритански стил с примес на готически елементи. Фасадата е богато орнаментирана. Тя е една от най-красивите сгради в града по онова време.

Католическият храм “Непорочно зачатие Свето Богородично”

Срещу хотел “Комерсиал”, на “Преслав” 41, е католическият храм “Непорочно зачатие Свето Богородично”. Храмът е проектиран от италианския архитект Валентино дел Антонио от Модена в готически стил и недовършен е осветен през 1884г.
След 1944г. църквата, макар да е обявена за архитектурен паметник, е занемарена и разграбена. Възстановена и осветена е на 10.12.2013г. по проект на архитектите Владимир Рачев и Васка Рачева.

Джамията Хайрие.

Сградата е едно от доказателствата за високата култура и майсторство на арх. Дабков, който умее да проектира религиозни храмове, посветени на различни вероизповедания. Джамията е построена от Деливер паша през 1251г. от егира, т.е 1835г., след оттеглянето на руските войски след войната от 1828-29г. До джамията било построено и медресе – турско училище.

По-подробна информация за тези обекти, както и за много други, можете да видите тук: https://invarna.bg/bg/places.html

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд “Култура”, Програма Варна – Европейска младежка столица.