Любопитно

Мястото, където небето и земята се сливат в едно (СНИМКИ)

Салар де Уюни е най-голямото соленоводно езеро на планетата, разположено в югозападна Боливия, близо до билото на Андите, пише actualno.com

Снимка: Thinkstock

Образувано е в резултат от трансформацията на няколко праисторически езера, като днес то е покрито с няколко метра солена настилка, която съдържа 10 млрд. тона сол. Цялата повърхност тук е толкова плоска, че отклоненията варират в стойности под 1м. Всяка година това място се покрива с тънък слой вода, който го превръща в най-голямото естествено огледало на Земята. Създава се илюзия, че всичко се слива и човек в един момент си мисли, че се разхожда в облаците.

Снимка: Thinkstock

Климатът в околността е с доста приятни дневни стойности, които са между 13 и 21 градуса. Нощите обаче са много студени, през цялата година, като температурата пада до -9 градуса. Валежите тук са най-интензивни през януари, когато цялата повърхност се покрива с вода, но през останалото време, дори в дъждовния сезон, има по-малко от пет дни в месеца, когато вали. Салар де Уюни е много важно място за Боливия, с оглед на залежите от сол и на огромните количества литий, които се съдържат в тях. Страната разполага с 43% от световния резерв от литий, който намира приложение в много сфери на човешката дейност, но най-вече в производството на батерии. Предвид гигантските залежи на сол, Боливия добива годишно под 25 000 т. от тях.

Снимка: Thinkstock

Солената повърхност на Салар се използва от астронавтите за калибриране и тестване на сателитни системи в орбита. Тя е перфектна за тази цел, защото е огромна, стабилна и притежава много добри отразяващи способности. Периодът, когато тук не вали е от април до ноември, което също има значение, защото небето е ясно, а въздухът е сух и чист, поради преустановяване на добивните дейности. Всички тези фактори, както и минималната денивелация, превръщат Салар в много по-добра точка за калибриране, отколкото повърхността на океана. Една от най-популярните забележителности тук е гробището за влакове. Намира се на 3км. от Уюни, а връзката се осъществява посредством стар релсов път. В миналото градът е служил като снабдителен център за влаковете, които са превозвали минерали до пристанищата на Тихия океан. Трасето е изградено от британски инженери, които са пристигнали към края на 19-ти век и създали много голяма общност в Уюни. Те изградили линията в периода от 1888г. до 1892г., а проектът бил подкрепен от тогавашния президент на Боливия, който вярвал, че страната ще процъфтява с помощта на добре изградена транспортна система. Плановете му често се саботирали от местните индиански племена, които съзирали вмешателство в начина им на живот. Транспортната система се използвала предимно от минните компании, но през 1940-та индустрията се срива, като една от причините е изчерпването на минералните запаси. Влаковете били изоставени, а днес се споменават идеи за създаването на музей.

Снимка: Thinkstock

Около Салар де Уюни има изградени хотели от сол, където туристите могат да се настанят. Един от тях се нарича “Дворец от сол” и е изграден от 1 млн. блокчета, всяко с дебелина от 35см. Хотелът е организиран с голямо лоби, бар, ресторант, спа и 16 стаи, които разполагат със санитарни помещения, изградени като иглу с куполообразен покрив. Всичко тук е направено от сол, като изключение са само тоалетните, осветлението и билярдните маси. Спа процедурите включват сауна, парна баня и соленоводен басейн. Игрището за голф е с девет дупки, отворено е от май до ноември и предлага уникален терен от сол. Днес хотелът отговаря на всички санитарни изисквания на властите, тъй като в началото на 90-те също е имало опити за експлоатиране на подобни постройки, но те не отговаряли на тези условия.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца