Изправените с брекети зъби се изкривяват отново, ако след махането им не се носят шини

1706

Съюзът на ортодонтите във Великобритания предупреди, че след махане на зъбни брекети трябва цял живот да се носят шини, за да не се изкривят зъбите отново.

Зъболекарите установили, че изправените с брекети зъби се изкривяват отново, ако след махането им не се носят зъбни шини.

Доскоро се смяташе, че използването на шини в продължение на година- две след махането на брекетите е достатъчно, за да се изправят зъбите за цял живот. Всъщност шините трябва да се носят всяка нощ, за да се запази ефектът от брекектите. Новите данни бяха представени от Съюза на ортодонтите във Великобритания след изследвания на пациенти, връщащи се десетилетия след махането на брекетите си, отново с криви зъби.

Зъболекарите предупреждават, че ефектът на брекетите може да изчезне, ако след свалянето им не се носят шини посотоянно. Д-р Саймън Литълууд обяснява: „Ако не носите шините си, зъбите отново ще се деформират и носенето на брекети преди това ще се окаже безполезно. Доскоро смятахме, че след определена възраст, формата на зъбите спира да се изменя. Сега сме наясно, че това не е така. Зъбите могат да продължават да се изкривяват цял живот.“

Много хора носят брекети като тинейджъри и пренебрегват носенето на шини след това. Те считат, че след като са свалили брекетите, лечението им е приключило. Но то трае цял живот. Съюзът на ортодонтите във Великобритания планира информационна кампания, която да образова относно необходимостта от носене на шини за дълъг период от време.

Източник: ineterestingengineering.com

Превод и редакция: „Нова Вест“