Борисов и Цачева не обелиха и дума за корупцията след КСНС

33

Снимка: glasove.com, Архив

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров си тръгнаха след днешния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) без да обелят и дума пред журналистите, съобщава Actualno.com.

Автомобилът на Борисов го откара, като министър-председателят успя да избегне всякакви журналистически въпроси, без дори да се показва на централния вход на Президентството – той напусна сградата през задния вход, възкресявайки спомена за известната тактика на предшественика си Пламен Орешарски.

Главният прокурор пък изчака своята кола пред входа, но не обърна внимание на опитите на медиите да му зададат въпроси. Без да говорят с журналистите съветът напуснаха още председателят на парламента Димитър Главчев, както и финансовият министър Владислав Горанов. Припомняме, че на днешния КСНС при президента основната тема беше борбата с корупцията.

Поредната инициатива в тази насока са проектите на ГЕРБ и БСП за антикорупционен закон. И в двата законопроекта е предвидено да има нов антикорупционен орган, но според е кой да го контролира. БСП иска председателят на новото звено да бъде назначаван от президента, а ГЕРБ – от парламента. Освен това явно противоречие, в последно време се засили и противопоставянето между Румен Радев и ГЕРБ, най-вече в лицето на премиера Бойко Борисов, заради закупуването на нови изтребители за ВВС.

Стигна се дотам, че Радев да заяви публично при откриването на новата академична година в Софийския университет преди седмица, че не вижда смисъл от разговор по въпроса с премиера, след като Борисов се подразни от забележки на Радев от Ню Йорк по темата дали да изберем „Грипен“ или F-16. Президентът стори това, след като преди време изрази надежда да бъде намерено решение по темата, при това след евентуален разговор с Борисов.