Американски сенатор: Тръмп рискува да постави САЩ на пътя към Трета световна война

22

Американският сенатор Боб Коркър заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп може да предизвика Трета световна война със своите действия.

Това предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от „Дарик.“

В интервю за в. „Ню Йорк таймс“ републиканецът Коркър, който е председател на комисията по външни работи на Сената, каза, че Тръмп се държи все едно е в риалити шоу.

„Той ме тревожи. Той трябва да тревожи всеки, който е загрижен за нашата страна“, заяви сенаторът. Коркър предупреди, че с безразсъдното си поведение Тръмп рискува да постави САЩ „на пътя към Трета световна война“.

Според сенатора президентът нееднократно е вредил на дипломатическите усилия на САЩ в международен план със своите коментари в Туитър. Коркър изрази задоволство от това, че до Тръмп има хора като министъра на отбраната Джеймс Матис, държавния секретар Рекс Тилърсън и ръководителя на канцеларията на Белия дом Джон Кели, които по думите му „помагат нашата страна да не изпадне в хаос“.

Преди това Тръмп обвини Коркър за ядрената сделка с Иран в поредица от нападки в Туитър, които предизвикаха остри ответни коментари от сенатора.

„Сенатор Боб Коркър ме „молеше“ да го подкрепя за преизбиране в Тенеси. Аз казах „не“ и той отпадна“, написа президентът.

„Той също така искаше да бъде държавен секретар, а аз казах „не, благодаря“. Той също така до голяма степен е отговорен за ужасяващата сделка с Иран“, заяви Тръмп.

„Затова напълно мога да очаквам Коркър да бъде отрицателен глас и да пречи на нашия велик дневен ред“, каза президентът. Коркър отвърна с изявление, в което каза: „Срамота е, че Белият дом се е превърнал в забавачка за възрастни хора. Някой очевидно е пропуснал смяната си тази сутрин.“