Екатерина Захариева ще участва в среща на външните министри във формата Букурещ-Б 9

28

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ – Б 9.

На 9-ти октомври в полската столица ще се срещнат първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, съобщиха от прессекретариата на МнВР за Нова Вест.

Външните министри ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г..

Сред другите акценти на дискусията ще бъдат предизвикателства пред сигурността, включително темата за кибер сигурността, и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

В рамките на посещението си във Варшава Екатерина Захариева ще проведе и двустранна среща със своя полски колега Витолд Вашчиковски. Двамата ще обсъдят теми от областта на двустранното и регионалното сътрудничество, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.