Синдикатите обмислят стачни действия заради ниските заплати

19

Ръководствата на КНСБ и на КТ „Подкрепа“ са решили да свикат в понеделник националните стачни комитети на двете конфедерации заради ниските заплати.

Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на съвместна пресконференция с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по проблемите на доходите у нас, пише novini.bg, цитирайки БТА

Пламен Димитров посочи, че в малките общини, особено в бюджетните системи, нагласите за протести са по-големи, тъй като и заплатите са по-ниски, а и по-трудно се получава увеличение.

На пресконференцията беше представено допитване сред близо 19 000 синдикални членове на КНСБ в страната, които са били питани дали са имали увеличение на заплатите през тази година, колко, и какво са готови да правят през есента, за да постигнат някакъв ръст на доходите си.

По думите на Пламен Димитров общата картина показва, че приблизително половината от анкетираните са склонни за протести, заявяват го по-решително в някои региони, и то при положение, че три четвърти от синдикалните членове са получили увеличение на заплатата си през тази година между 4 и 15 процента.

Независимо от него, те оценяват заплатите си като ниски, на места унизителни, посочи Димитров.

Двамата синдикални лидери посочиха, че факторите, които пораждат напрежение, са свързани с „играта“ с класа за прослужено време, неплащането на заплати на някои места, както и ниския размер на доходите.