Сградите на Таляна, представени в InVarna (СНИМКИ)

129

Новият портал на варненския арт квартал Таляна има за цел да представи различни обекти и събития в района. Сайтът представя различни истории, свързани с емблематични сгради в зоната.

Ще Ви представим още няколко интересни обекта в Таляна.

Щаб на ВМС

На ул.”Преслав” 16 се извисява монументалната сграда на варненската Търговско-индустриална камара ( днес Щаб на ВМС).
Сградата се издига върху мястото на някогашното Барутхане (барутен склад, изграден във вътрешната крепост “Кале ичи”), който е разрушен през 1908г., но при изкопаване на основите през 1929г. има значителни остатъци от него.
Със своя внушителен обем сградата олицетворява силата и икономическата мощ на Индустриалната камара и Стоковата борса.

Сите Варна

До щаба на ВМС, на улица “Преслав” 18, виждаме още една красива сграда. Това е бившата търговска къща “Сите – Варна”, собственост на братята Гарабед и Енисек Есаян, търговци, които живеят и развиват бизнес в Цариград. Сградата е построена през 1898г. от техния пълномощник Гарабед Ховасапиян, търговец на платове, а актът е издаден на името на Виржиния Есаян. Помещенията са давани под наем за магазини, кантори, морски агенции. Наематели са Популярната банка, Индустриалната камара и Стоковата борса.

Монументален релеф на контраадмирал Иван Вариклечков.

През 1949г. е изградена паметна стена, предназначена за политическа агитация. На 7.06 2011г., по инициатива на община Варна, ВМС, Съюза на подводничарите, Военноморския музей и Варненската и Великопреславска митрополия, във връзка със 120-годишнината от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков, на стената е поставен и осветен орелеф, изработен от скулптора Кирил Янев. Намира се непосредствено до щаба на ВМС.

По-подробна информация за тези обекти, както и за много други, можете да видите тук: https://invarna.bg/bg/places.html

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд “Култура”, Програма Варна – Европейска младежка столица.