САЩ възнамеряват да бъдат първата страна, която ще изпрати хора на Марс

51

По-рано този месец от НАСА съобщиха, че ще сменят посоката на изследванията си от Марс към Луната веднага щом настоящото управление даде зелена светлина за това.

Сега от организацията ще трябва да се задействат, защото администрацията на САЩ обяви, че ще възобнови опитите да се стъпи отново на Луната.

На 4 октомври вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обясни пред „Уол Стрийт Джърнъл“, че е подписана специална наредба за възстановяване на Националния космически съвет, който ще бъде оглавяван от него самия.

В четвъртък Съветът ще проведе първото си заседание от 25 години насам и като негов председател, моето послание е следното: Америка отново ще бъде водеща сила в космическите изследвания“, каза той, позовавайки се на липсата на единна визия в националната политика на САЩ по отношение на космическите изследвания. Тази липса Пенс посочи като причина за изоставането на САЩ в сферата, докато страни като Китай и Русия напредват.

Пенс обясни колко силно САЩ се нуждаят от свои космически технологии, за да защитават комуникационните и навигационните си ситеми от хакерски атаки.

А Марс?

Очевидно целта е изследване на планетата. Но Пенс смята, че да се стъпи отново на Луната и да се заяви сериозно присъствие върху земния спътник, е „основна стратегическа цел“, която трябва да е първа по важност в списъка.

Това не е първият път, когато Луната се използва като отправна точка към по-задълбочено изследване на Слънчевата система. През август бившият астронавт Крис Хардфийлд също заяви, че заселването на Луната трябва да е първата ни цел, за да докажем, че отново можем да стъпим там.

Обещанието е, че няма да спрем дотам. САЩ възнамеряват да бъдат първата страна, която ще изпрати хора на Марс. Целите там обаче са изцяло комерсиални, а не толкова изследователски или научни.

В следващите години американската индустрия рябва да е първата, която да реализира човешко присъствие в земна орбита, за да разширим сферата на икономиката отвъд границите на нашата планета“, добави Пенс.

В следващите седмици ще бъде сформиран Съвет, съставен от лидери в търговската космическа индустрия. Той ще използва експертните мнения на онези, които разработват хардуеър и технологии за пътуване на хората в космоса, било то с търговски или научни цели.

Не е уточнено кои ще са членовете на този Съвет, макар че Елън Мъск и Джеф Безос биха били логичен избор. Мъск наскоро разкри новите си планове да изпрати хора на Марс до 2014, докато от Blue Origin възнамеряват да изпратят хора в извънорбиталното пространство още следващата година.

Източник: sciencealert.com

Превод и редакция: „Нова Вест“