Захариева в Солун: Българското правителство иска гаранции, че всеки гражданин в Албания е свободен да се самоопределя, както реши сам (Снимки)

63

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в Солун в работна среща на външните и вътрешните министри на Албания, България, Гърция и Република Македония.

Сред дискутираните теми бяха предизвикателствата пред сигурността в региона, миграционните въпроси, Шенген, отбранителната политика, предадоха от пресцентъра на МнВР за Нова Вест.

„Договорихме се да имаме взаимодействие на всякакви нива. Това е втора среща и желанието ни е да се виждаме веднъж или два пъти годишно, като разширим форматите с колеги от други министерства.

Набелязахме темите за следващата подобна среща – кохезионната политика, бъдещето на Европейския съюз, бюджета. Ценното в тези срещи е, че всички сме честни и открити”, коментира след срещата министър Захариева.

Българският вицепремиер проведе самостоятелни двустранни срещи с тримата си колеги – първи дипломати: Дитмир Бушати от Албания, Никос Кодзияс от Гърция и Никола Димитров от Република Македония. На тях тя обсъди редица въпроси от двустранните отношения.

Пред колегата си от Албания министър Захариева постави за пореден път въпроса за официалното признаване на българско малцинство в страната.

„Българското правителство иска гаранции, че всеки гражданин в Албания е свободен да се самоопределя, както реши сам.

Бях информирана, че процедурата по признаване на малцинството ще отнеме време и когато бъде изпълнена, няма да има пречка то да се ползва с всички описани в техния проектозакон права”, заяви след срещата с Дитмир Бушати министър Захариева.

Тя припомни, че от 1932 г. е бил подготвян договор между двете държави, с който се признава българско малцинство в Албания. Той обаче така и не е бил подписан заради началото на Втората световна война.

Въпросът за включването на българите в новия албански закон за защита на малцинствата бе поставен на 28 септември т.г. от министър-председателя Бойко Борисов в телефонен разговор с неговия колега Еди Рама.

Албанският премиер пое ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. А през юли т.г. по време на визитата си в Тирана министър Захариева получи уверения от президента Илир Мета, че никой в Албания не може да бъде дискриминиран и да му се пречи да се самоопредели като българин.

С гръцкия външен министър Никос Кодзияс българският вицепремиер обсъди отново идеята първите дипломати на България, Румъния, Гърция и Хърватия – четирите страни-членки ЕС в региона, да направят общо посещение в шестте останали държави от Западните Балкани, за да дадат политическа подкрепа на тяхната европейска интеграция.

Министрите Захариева, Мелешкану, Кодзияс и Пейчинович-Бурич се договориха за това на среща в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Захариева и Кодзияс обсъдиха да бъде направен преглед на напредъка на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора, и да им бъде предложена експертна помощ в предприсъединителния процес.

На срещата с външния министър на Република Македония Никола Димитров бяха обсъдени възможностите за по-тясно сътрудничество между София и Скопие, включително засилване на инвестициите и свързаността.

В напреднала фаза е организирането на бизнесфорум в Струмица, на който българските компании да получат непосредствена информация за възможностите за бизнес в югозападната ни съседка. Захариева и Димитров обсъдиха и организирането на среща на правителствата на двете страни.

„Надяваме се възможно най-скоро да ни приемат в Шенген”, каза в Солун пред журналисти министър Захариева по повод призива на Европейската комисия към Съвета България и Румъния да станат пълноправни членове на шенгенското пространство.

„Пасивният достъп до Шенгенската информационна система, който получаваме, е изключително важен. Радвам се, че Европейският парламент го одобри.

Това е изключително добър знак за България и Румъния. Всички наши партньори казват, че се справяме най-добре с опазването на въшните граници на Съюза”, допълни Захариева.